Forskaren stöder Aurora: ”Hoppas de vinner”

Publicerad 2022-12-07

Den 25 november lämnade ungdomsorganisationen Aurora in en stämningsansökan mot svenska staten för bristande klimatpolitik.

1 620 forskare och lärare sluter nu upp bakom den ungdomsledda gruppen Aurora som stämmer svenska staten för klimatkrisen.

Forskaren Isabelle Letellier är en av dem:

– Vi kan inte bara titta på när unga kämpar för sina mänskliga rättigheter, vi behöver ta ställning för vetenskapen.

Den ungdomsledda gruppen Aurora stämmer den staten och menar att den inte behandlar klimatkrisen som en kris, i det så kallade Auroramålet.

Nu sluter 1 620 forskare och lärare upp bakom gruppen.

– Vi tolkar det som en del av vårt uppdrag att dela med oss av vår kunskap. Det ska vi kunna göra även när det är obekvämt och det gör vi nu. Vi höjer våra röster när vi ser hur de unga drabbas, säger Isabelle Letellier, universitetslektor, barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon är också engagerad i Extinction Rebellion Sverige.

Isabelle Letellier är en av forskarna som stöder Auroramålet och som har skrivit under en debattartikel om att stämningen mot svenska staten är rätt.

– Vetenskapen säger att vi behöver en långtgående samhällsförändring och det här politiska arbetet finns inte. Det kommer få enorma konsekvenser för barn och unga. Vi som forskare och lärare kan inte bara titta på när unga kämpar för sina mänskliga rättigheter, vi behöver ta ställning för vetenskapen, säger Isabelle Letellier.

”Vi kan lösa problemen samtidigt”

I en debattartikel kräver forskarna att Sverige, som ett av de rika länderna i världen och med historiskt höga utsläpp, måste bidra till att finansiera klimatomställningen i länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det är en punkt i Parisavtalet men som enligt forskarna lyser med sin frånvaro i det svenska klimatarbetet.

– Det är viktigt för att länder med historiskt höga utsläpp ska gå först. Om vi inte gör kan vi inte förvänta oss att andra gör det, säger Isabelle Letellier, och menar att Sveriges mål för att minska sina utsläpp är otillräckliga.

Samtidigt drabbas många svenska hushåll just nu av den stigande inflationen, höjda räntor och höga el- och bränslepriser och regeringen har aviserat att reduktionsplikten sänks till EU:s mininivå från och med nästa år. Det är inte rätt väg att gå, menar Isabelle Letellier.

– Det här är inte olika problem som kräver olika lösningar. De går inte emot varandra, vi kan lösa de här problemen samtidigt. Vi behöver omställningen och till exempel att konsumera mindre samt hjälpa dem som behöver det mest, säger hon.

”Viktigt budskap till politikerna”

Som en av de 1 620 forskare och lärare som nu ställer sig bakom de ungas kamp för klimatomställningen hoppas Isabelle Letellier att forskarbidraget blir ett viktigt budskap i debatten och till politikerna.

– Vi vill förmedla att det är viktigt att våra unga har rätt och vi stödjer dem i den här stämningen, vi hoppas att de vinner såklart.