Statsministerns svar efter Kremls utspel mot Sverige

Publicerad 2022-11-24

Kreml gick hårt åt Sverige efter att ett ryskt par gripits i ett spiontillslag i Stockholm.

Ryska UD anklagade Sverige för att ha drabbats av ”antirysk hysteri”, något som statsminister Ulf Kristersson inte håller med om.

– Däremot är det många länder som tycker att Ryssland sysslar med förfärliga saker i Ukraina, säger han till Aftonbladet.

I tisdags greps en man och en kvinna från Ryssland i Stockholmsområdet under en gryningsräd. De båda är nu misstänkta för att ha spionerat för främmande makt i tio års tid.

Under torsdagen kommenterade Kreml gripandet, rapporterar TT.

– Ryssland har inte fått någon officiell information om detta från svenska myndigheter, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet vid en pressträff under torsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

Maria Zakharova.

Zakharova gick även hårt åt de svenska mediernas rapportering av gripandet av det ryska paret.

– Enligt vårt synsätt är rapporteringen om detta i svenska medier en del av en bredare antirysk hysteri i västvärlden. Den russofobiska kampanjen har utvecklats till en verklig spionmani i vissa länder, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson fick ge sin syn på det ryska utspelet.

– Jag har inte sett just det, Men jag tror att det är väldigt få länder som sysslar med ”antirysk hysteri”- Däremot är det många länder som tycker att Ryssland sysslar med förfärliga saker i Ukraina. Det förenar nästan resten av världen just nu, säger han till Aftonbladet.

Mannen och kvinnan greps vid 06-tiden under tisdagsmorgonen. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att paret bodde i ett lugnt villaområde i Stockholmstrakten.

De båda sitter nu anhållna. En av dem är anhållen för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

Den andra är anhållen misstänkt för medhjälp till brotten.

”Vill måla upp Sverige som dekadent”

Uttalandet är i linje med det narrativ som Ryssland har målat upp kring Sverige under många års tid, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för Psykologiskt försvar.

– Det är en trend som pågått under många år, att man vill måla upp Sverige som russofobiskt.

Han är noga med att poängtera med att myndigheten inte kan kommentera tillslaget i sig, eller säkerhetspolisens arbete. Men han är inte så förvånad över Kremls uttalande, då det faller in i Rysslands berättelse om västvärlden.

– Det finns ju andra saker man brukar framhålla. Att Sverige är ett land på nedgång, som slits sönder av kriminalitet och migration, att Sverige är ett dekadent land. Då kanske man menar att vi är ett liberalt land som tillåter att människor att definiera sig hur man vill.

Han framhäver att det inte finns någon särskild informationskampanj mot Sverige i sig - utan det är en del av deras berättelse om västvärlden.

– Det gynnar dem att sätta den bilden för sin egen befolkning. På ett eller annat sätt motivera saker man gör. Det är också bra att måla upp väst som en aggressiv part.

Maria Zakharova, talesperson för ryska UD.