Lindefallets ishall blir utan elstöd: Orättvist

Publicerad 2022-12-01

Elpriserna är lika höga i hela landet – men i norra Sverige får man inga stödpengar.

Lindefallets SK:s hockeyhall ligger i elområde 2 utanför Hudiksvall och fick en elräkning på 104 000 kronor i september.

– Det är orättvist, vi får vända på varenda krona och kan tvingas stänga hallen, säger Fredrik Engström.

– Det doftar gemenskap här, säger materialansvarige Fredrik Engström och öppnar dörren in till omklädningsrummet i Lindefallets ishall.

Tröjorna hänger redo på klädhängare. Fredrik Engström har stått för förberedelserna inför matcherna sedan den nya ishallen slog upp dörrarna för allmänheten 2011. Det krävs mycket ideellt arbete för att få aktiviteterna och hockeymatcherna att gå runt, berättar han.

Under de senaste månaderna har elpriserna stigit kraftigt. När hallen drogs igång för säsongen i september landade notan på totalt 104 000 kronor.

– Kostnaden när vi öppnar upp är vanligtvis hög, men i år handlade det om en dubbelt så stor summa. Det blir ännu mer släpande av ved för vår del för att värma upp hallen och spara energi, säger han.

Högkostnadsskyddet för el ska införas för alla i elprisområde 3 och 4, det vill säga i södra och mellersta Sverige. Stödet omfattar totalt 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder.

Kan behöva stänga

Till hushåll ska det betalas ut i februari, om inget oförutsett händer, meddelade regeringen på onsdagsmorgonen. I november har prisskillnaderna på el i landet försvunnit nästan helt – trots det ska endast de södra delarna kompenseras.

PLUS: 8 smarta knep – så slipper du chockräkning

När Fredrik fick höra att det inte blir något stöd för elanvändare i elområde 1 och 2 tyckte han att det kändes orättvist.

– Vår hockeyhall ligger i elområde 2 och får alltså ingen hjälp. Det är oerhört förvånande att man ger elstöd till område 3 och 4 och inte någonting till oss i ett och två för även vi har de dubbla priserna. Det är starträkningen som är dyrast, men var ska vi ta pengar ifrån? Om utvecklingen går åt fel håll finns det en sannolikhet att vi behöver stänga allt, säger han.

Ishallen, som står placerad i tätorten Enånger några mil utanför Hudiksvall, är viktig för de nära 250 invånare som bor i området, berättar Fredrik Engström. Bakom bygget ligger över 4 000 timmars frivilligt arbete.

Tittar på solpaneler

Ulla Fernlund är bokningsansvarig för ishallen och har även hon lagt mycket av sin fritid på att driva den framåt.

– Det har gått till ytterligheter att man funderar över ”måste vi stänga av allt nu”. Den här hallen är jätteviktig för de som bor här för alla får inte plats i hallen som ligger några mil bort i Hudiksvall. Isen nyttjas otroligt mycket, vem som helst kan åka hit och åka, säger hon och fortsätter:

– De argumenterar för att priserna i södra Sverige har varit högre än våra, men så ser det inte ut längre. Det är lite fräckt av dem.

Bo Larsson är ordförande för Lindefallets SK och har haft flera diskussioner med kommunen för att se vilken hjälp de kunde därifrån.

– Vi har fått lite hjälp och det har räddat oss. Vi hade inte klarat av den saftiga räkningen eller priserna nu annars, säger Bo Larsson.

PLUS: 8 smarta knep – så slipper du chockräkning

Ulla Fernlund sätter på kaffet i den nya cafeterian. Vanligtvis samlas omkring 100 personer i hallen inför matcherna som hålls flera dagar i veckan i Lindefallets ishall.

Det har varit tufft för många föreningar när elpriserna varit långt ut över det normala, berättar hon. Lindefallets SK har tittat på olika lösningar för att komma runt elpriserna.

– Att vi själva lägger ihop till ved och sköter värme och vatten själva har varit till stor hjälp för att minska på våra kostnader. Det går åt mycket varmvatten och värme till en ishall så det är nog många som kommer att se mycket höga kostnader. Nu tittar vi även på möjligheten att installera solpaneler. Men det är kostsamt och föreningen måste få bidrag för att råd med det.

Följ ämnen i artikeln