V-toppen: Vill ta era barn om de inte pratar perfekt svenska

L-toppen om Sneckers uttalande: Det är häpnadsväckande

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-09-08

Liberalerna vill tvångsomhänderta barn som inte pratar perfekt svenska.

Det påstod Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker i ett tal i Skäggetorp.

– Hon utnyttjar en misstro mot myndigheter för att öka sitt eget förtroende, säger Jan Jönsson, liberalt socialborgarråd i Stockholms stad.

Det var för några veckor sedan som Linda Snecker talade inför boende i Skäggetorp i Linköping. Där tog hon upp det som hon ser som en fruktansvärd rasism i årets valrörelse och sa att flera partier vill beskylla islam för allt ont i samhället.

Hon tog också upp en rad förslag från högersidan gällande de utsatta områdena, bland annat Liberalernas förslag om att språktesta barn vid 2,5 års ålder.

– Man vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska, säger hon i ett klipp från talet.

Liberalernas Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad, Bredängsbo och tidigare rektor i Botkyrkaförorten Norsborg, reagerar starkt på uttalandet.

– Det är häpnadsväckande. Tyvärr underblåser det bara den oro och misstro gentemot myndigheter som redan finns i utsatta områden gentemot socialtjänsten och andra myndigheter.

Jan Jönsson.

”Utnyttjar misstron”

Enligt honom utnyttjar Snecker misstron för att vinna egna politiska poäng och förtroende.

Jan Jönsson menar att L-förslaget vantolkats. Det handlar inte om att någon vill tvångsomhänderta barn för att de inte pratar perfekt svenska. Det innebär att familjer vars barn inte går i förskolan ska språktestas vid två års ålder. De som inte har en tillräcklig svenska ska erbjudas språkförskola – avgiftsfritt.

Att lära sig språket tidigt ska underlätta skolgången och bryta utanförskap, menar L.

– Om föräldrar fortsätter att inte vilja hjälpa sitt barn så kan det vara en anledning till oro, för det kan visa på en bristande föräldraförmåga. Men socialtjänsten går inte och tvångsomhändertar barn bara sådär, säger Jönsson.

Han tycker inte att det är utpekande att rikta förslaget till utsatta området. Det är där utanförskapet och behoven är som störst, menar han.

Linda Snecker.

Snecker: Målar ut grupper som problem

Jan Jönsson säger att han är förvånad över hur Linda Snecker och andra från vänstern tolkat förslaget.

– Orättvisan är ju att en del barn som växer upp i Sverige inte får lära sig svenska.

Han tar upp en desinformationskampanjen från i våras som påstod att socialtjänsten kidnappar muslimska barn och menar att Snecker spelar de krafter som vill sprida misstro för att öka sin egen makt rätt i händerna.

Det är farligt, menar han.

– Om människor inte vågar vända sig till socialtjänst, polis eller rättsväsende är de utelämnade till gängledare, klaner eller någon religiös fanatist i områdena.

Aftonbladet har sökt Linda Snecker för att ställa frågor om hennes påstående. Hon förklarar sitt uttalande i en skriftlig kommentar via presstjänsten.

”Liberalerna har föreslagit obligatoriskt språktest av tvååringar och kopplat till det har de öppnat för att tvångsomhänderta barn. Det är en signalpolitik som ständigt målar ut vissa grupper av människor som problem, istället för att försöka lösa samhällsproblemen. Det tycker jag är viktigt att peka på.”

”Mycket allvarligt”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kallar Liberalernas förslag för ”bekymmersamt”, men svarar inte på vad hon anser om Sneckers uttalande.

– Johan Pehrson och Liberalerna gjorde ett utspel om att man ville språktesta tvååringar på ett obligatoriskt sätt och skriva in dem i förskolan om de misslyckades i det testet. Och om föräldrarna inte ville det så kunde det leda till ett omhändertagande via socialtjänsten. Jag tycker att det är ett bekymmersamt förslag.

Men vad tänker du kring uttalandet?

– Jag tycker att det som Johan Pehrson och Liberalernas föreslog, att de kopplade ett obligatoriskt språktest med ett omhändertagande via förskolan med socialtjänsten, är mycket allvarligt och jag förstår att de vill backa från sitt förslag och reda ut detta.

Så du står bakom uttalandet?

– Jag tycker det är viktigt att Liberalerna redogör för vad förslaget handlar om. Det behöver Johan Pehrson reda ut, när han gjorde den här ihopkopplingen.

Valkompass – artikel

LÄS VIDARE