Döms för att ha misshandlat sin treåriga dotter och filmat

Åtalades för att ha misshandlat dotter - filmerna spreds i sociala medier

Publicerad 2023-03-15

Mamman döms

Den unga mamman åtalades för att under loppet av en helg ha misshandlat sin treåriga dotter flera gånger.

Allting filmades och efter att klippen börjat spridas i sociala medier greps kvinnan.

I dag dömdes hon till två års fängelse då tingsrätten anser att kvinnan visat särskild hänsynslöshet mot sitt lilla barn.

I september ifjol började filmer spridas på sociala medier, filmer som visade hur en treårig flicka misshandlas.

Klippen spreds som en löpeld i sociala medier och väckte enorm ilska.

På de korta filmsnuttarna ses den lilla flickan bli slagen och sparkad, hon hålls vaken och blir knuffad.

Filmerna ledde till att ett stort antal personer direkt polisanmälde den 22-åriga mamman och hon greps samma kväll i sitt hem i södra Sverige. De ledde även till en hatstorm och hot mot den unga mammans familj.

– Jag känner mig chockskadad efter att ha sett de här filmerna. Hade vi haft den minsta aning hade vi självklart anmält, sa en anhörig då.

Tingsrätten: ”Hänsynslöshet och råhet”

Mamman åtalades för grov misshandel, misshandel samt ofredande vid flera tillfällen under helgen den 17–19 september.

En stor rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan har visat att hon inte utförde gärningarna under inverkan av en allvarlig psykisk störning. När domen idag föll dömdes hon därför till fängelse och hon dömdes för alla åtalspunkter.

Tingsrätten anser att kvinnan, genom att stampa dottern i ansiktet, gjort sig skyldig till en grov misshandel trots att dottern inte drabbats av några allvarliga fysiska men av våldet. Kvinnan har visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utöva våld mot ett skyddslöst barn, som dessutom stått under hennes vårdnad.

Några förmildrande omständigheter har inte framkommit, enligt tingsrätten.

Dotter tillerkänns även skadestånd med 110 000 kronor.

Kvinnan själv har erkänt brott men menar att händelserna inträffade under en och samma helg. Innan dess hävdar hon att hon aldrig lagt en hand på sin dotter, något som fått stöd i utredningen och av de som stått flickan och mamman nära.

– Min dotter betyder allt för mig, säger hon i förhör.

Säger sig ha styrts av okänd man

Den förklaring hon gett till allt hon utsatte sin dotter för är att hon kände sig styrd av en person på Instagram som kallade sig ”Alawi”. Mannen, som hon kom i kontakt med några månader tidigare, ska ha påstått att han satt i fängelse och att han hade kriminella kontakter.

”Alawi” antydde enligt mamman att de båda skulle bli ett par och flytta ihop när han kom ut, men att hon först var tvungen att bevisa att hon kunde vara hård mot sin dotter.

”Alawi” berättade vad hon skulle göra och sedan skulle hon skicka filmerna till honom. Sammanlagt 46 filmsekvenser skickades den helgen.

– Jag hade aldrig lagt en hand på min dotter om inte han hade sagt detta till mig och sen säga att du vet, vi ska få ett bra liv efter detta, säger kvinnan i förhör.

”Sa att han skulle döda mig”

Vem som i slutändan publicerade alla filmerna i sociala medier vet man inte. Polisen har heller inte kunnat identifiera den verkliga personen bakom aliaset ”Alawi” som mannen använde när han chattade med den unga mamman.

Men vissa konversationer som skedde via Instagram har hittats där man ser hur personen ömsom hotar och ömsom uppmanar den 22-åriga kvinnan.

– Det är sjukt att han har fått mig att göra sådana grejer. Jag var ju så pass rädd att något skulle hända mig så det var därför jag gjorde så. Han skrev i slutet att han skulle skicka en torped som skulle döda mig om jag inte gjorde det, säger hon i förhör.

Den lilla flickan är idag omhändertagen.

Följ ämnen i artikeln