V vill utesluta Amineh Kakabaveh

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Noella Johansson/TT
Amineh Kakabaveh. Arkivbild.

Vänsterpartiet har inlett ett uteslutningsärende gällande riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

– Skälet är att hon ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Enligt Aron Etzler har Amineh Kakabaveh inte deltagit i riksdagsarbetet på ett år. Hon står också för åsikter som V inte delar.

– Amineh har genom åren påstått många saker som inte stämmer, säger Aron Etzler på en pressträff.

Han ger flera exempel, bland annat att hon påstått att det skulle ha etablerats ett islamiskt kalifat i svenska förorter.

"Sprider fake news"

Etzler säger också att Kakabaveh förordar att alla religiösa symboler i skolan ska förbjudas, en åsikt som V inte stödjer.

– Hon sprider fake news, hon sprider en bild av Vänsterpartiet som inte är sann.

Konflikten med partiledningen har pågått länge, men är inte huvudskälet till att hon nu måste lämna partiet, enligt Etzler.

– Alla har ett ansvar. Jag har haft ett ansvar för att försöka förändra Aminehs beteende men det har inte gått.

Hon vill inte förändras, hävdar han.

Kakabaveh har bland annat spridit en nazistisk film, framhåller partisekreteraren.

Han anser att Kakabaveh bör lämna riksdagen, och inte bli kvar som partilös så kallad politisk vilde.

Sitter kvar

Till Dagens Eko säger Amineh Kakabaveh att hon inte känner till beslutet från verkställande utskottet.

– Jag känner inte till det här över huvud taget. Jag fick veta att jag uteslutits via medier, säger hon till Ekot.

– Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känsligt för Vänsterpartiet. De är ängsliga för att prata om slöja på barn och ängsliga för att prata om islam, säger hon.

Det tidigare kommunalrådet i Fagersta och riksdagsledamoten fram till 2017, Stig Henriksson, är besviken på partiledningen.

– Ett tragiskt beslut och ett misslyckande för partiet, säger han till TT.

– Det är alltid den starkaste parten som har störst ansvar i en konflikt. Partiledningen har inte lyckats ta vara på Aminehs kontaktnät, organiserande och agiterande. Hon har hela tiden möts med tveksamhet och ifrågasättande, säger han.

Gammal konflikt

Ursprunget till konflikten anser han vara just bemötandet från partiet när Amineh Kakabaveh för flera år sedan tog upp hedersvåld.

– Partiet har i och för sig haft en klok uppfattning, men det har funnits uttalanden som har uppfattats som ett relativeriserande av hedersvåldet och en rädsla för att det ska missförstås. Det är det Amineh har reagerat på. Sen är hon kanske inte alltid den smidigaste personen, säger Stig Henriksson.

Kakabaveh har i flera års tid haft en konflikt med partiledningen bland annat i frågor som hedersvåld och hedersförtryck. Även för den rasistiska film som hon delade på Facebook, där somalier pekades ut som tjuvar och våldtäktsmän. Kakabaveh har hävdat att hon trodde att filmen var från SVT, eftersom den var försedd med SVT-logga.

Anklagad för ryktesspridning

Kritiken mot henne från andra vänsterpartister fanns dock redan innan hon spred filmen. Hon anklagades för att sprida rykten om hedersvåldet i vissa förorter. Inför valet 2018 ville valberedningen i Storstockholm peta henne helt från riksdagslistan, men medlemmarna röstade in henne på listan igen.

2016 utsågs Amineh Kakabaveh till årets svensk av tidningen Fokus, bland annat för sitt arbete mot radikalisering, klan- och hedersförtryck.

Kakabaveh är av kurdisk härkomst och stred som peshmerga-soldat i Irak och Iran innan hon kom till Sverige som flykting.

Det är partistyrelsen som fattar beslutet om huruvida Amineh Kakabaveh ska uteslutats. Ett beslut som kan omprövas av kongressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE