Ministerns krav: Förbjud oregistrerade kontantkort

Publicerad 2019-08-28

MALMÖ. Efter de nya dödsskjutningarna vill inrikesminister Mikael Damberg göra en lagändring så att polisen ska kunna genomföra hemliga avlyssningar av krypterade telefoner.

Dessutom vill han stoppa oregistrerade kontantkort.

– Vi utreder ett förbud mot dem, säger Mikael Damberg.

– Fler polisanställda, skärpta straff och skaffa fram rätt verktyg för polisen är det som behövs, säger Mikael Damberg vid ett anförande i Malmö. Kontantkort som inte är kopplade till ett känt nummer måste dessutom förbjudas, anser inrikesministern:

– Oregistrerade kontantkort används av kriminella. Därför utreder vi att förbjuda oregistrerade kontantkort.

Damberg medger att det kan bli ”lite stökigt” för allmänheten men anser att förbudet krävs. Liksom ytterligare uppmjukning av den digitala integriteten, för att komma åt grov kriminalitet.

– Hemlig dataavläsning är nästa steg. Vi måste ge säkerhetspolisen nya möjligheter att gå in där, säger Damberg.

Den 1 oktober tvingas mobilföretagen att lagra sina uppgifter, så att polisen åter får möjlighet att ta del av telefonkommunikation mellan brottsmisstänkta. Men det räcker inte, anser inrikesministern, eftersom kriminella har börjat använda avlyssningssäkrare kommunikation, som krypterade mobiler och datorer.

– Mobiltelefonerna är viktiga för att komma åt de kriminella. Därför måste vi ta det steget, säger Mikael Damberg.

Han konstaterar att våldet har blivit värre.

– Skjutningarna och sprängningarna är på en helt annan nivå i Sverige idag. Det har krupit närmare människor i dag. Det är i bostadsområden och det är i företagslokaler.

Samtidigt ser han att det kommer ta tid att ändra situationen.

– Det grova våldet har bitit sig fast. Vi kommer inte att kunna vända detta på ett par månader.

Damberg beklagade återigen det som inträffade i måndags i Malmö.

– När man skjuter en kvinna med hennes barn i famnen så passerar man alla gränser. Inte bara legala gränser utan även moraliska gränser. Det är inget vi ska acceptera.

Med tanke på det som har hänt den här veckan har polisen misslyckats att skydda medborgarna. Hur ska ni vända detta?

– Polisen behöver växa som organisation. Vi måste också skärpa en del straff så att de som spränger och skjuter också åker in i fängelse.

När kommer lagändringen om krypterade telefoner?

– I går satte vi igång en utredning om kontantkort. Många kriminella använder oregistrerade kontantkort för att kommunicera mellan sig. Utan att man kan se vem som står bakom telefonen. Jag återkommer inom kort med hemlig dataavlyssning.

Ofta är det dömda kriminella som står för dödsskjutningar. Vad säger det om det svenska rättssystemet?

– Återfalls frekvensen har minskat. Men alla ger ju inte upp sin kriminella karriär och det är ofta grovt kriminella som sitter fast i kriminella nätverk. Därför jobbar vi också med ett nationellt avhopparprogram som vi ska utveckla och göra ännu bättre.