Svamprecept

Jätteröksvamp växer på Peters gård

Kan slå svenskt rekord

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Kolla in bjässen! Den här jätteröksvampen växer just nu på Peter Johanssons gård. Med sina 65 centimeter i diameter tangerar den det svenska rekordet från 1997.

I 20 år har Peter Johansson, 51, bott på sin gård i östgötska Mantorp. Varje sommar har jätteröksvamparna intagit tomten och växt sig stora. Men i år är det en som utmärker sig med sin storlek.

– Den är lite större än de andra. Diametern är på 65 centimeter och jag läste att rekordet ligger på 70 centimeter. Så den är inte så långt ifrån det svenska rekordet, säger Peter Johansson.

Kan väga tio kilo

Enligt Naturhistoriska riksmuseet var rekordsvampen från 1997 hela 70 centimeter i diameter och den vägde drygt tio kilo. Svampexperten Klas Jaederfeldt, som tidigare jobbat på Naturhistoriska riksmuseet, tror att det rekordet har blivit slaget. Men det finns inte dokumenterat. Den tyngsta ska dock ha vägt 14 kilo. Nu tänker Peter Johansson vänta ett tag för att se om hans svamp växer till sig och blir rekordstor.

– Den växer lite till kanske. När jag klipper gräset så brukar jag klippa runt om svamparna för att spara dem och se vilken som blir störst. Jag skulle tippa på att den här väger mellan åtta och tio kilo, säger han.

”Smakar utmärkt”

Barnen Tim, 8, och Molly, 6, uppskattar också de vita klumparna i trädgården. De springer gärna omkring och bankar på dem.

– De ger ifrån sig ett ganska roligt ljud när man slår på dem, det låter lite som en bongotrumma om de är vita. Sen blir de bruna och torra och ger ifrån sig rök.

Dessutom går det alldeles ypperligt att tillaga jätteröksvamparna och äta dem.

– Men då ska de vara jättefräscha och vita, helst bara några dagar gamla och lika stora som en handboll ungefär. Då skär man bort den yttersta delen och grillar med olivolja och svartpeppar. Det smakar utmärkt, säger Peter Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Cathrine hittade jättekantarell: Trodde det var fel på mina ögon

ÄMNEN I ARTIKELN

Svamprecept

Mantorp

Naturhistoriska riksmuseet

Mat & dryck

Djur & natur