Belarus släpper 1 000 som gripits i protester

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-08-13

Belarus uppger att man släppt 1 000 personer som fängslats i samband med protesterna mot söndagens val. Beskedet om frisläppandena sent på torsdagen kom sedan internationella påtryckningar intensifierats.

President Aleksandr Lukasjenko ska ha beordrat en utredning kring massgripandena, och senatens talman Natalja Kotjanova sade i ett tv-sänt tal att 1 000 gripna släppts.

Utspelen kom efter en dag av intensiva internationella påtryckningar på regimen i Minsk, samt växande protester efter återvalet av sittande president Aleksandr Lukasjenko som fick 80 procent av rösterna i söndagens val.

– Jag står här för att vi brådskande måste stoppa våldet. Vi måste stoppa tortyr i fängelserna och befria alla som har gripits. Vi behöver ärliga val, vi behöver förändringar, säger 41-åriga läraren Irina.

Hon var en av många kvinnor som samlades i huvudstaden på torsdagen, de flesta var klädda i vitt och många hade med sig blommor. Tusentals kopplade armkrok för att formera mänskliga kedjor i de fredliga protesterna.

Ryska anklagelser

Sammanlagt har runt 6 700 människor gripits under protesterna sedan i söndags, enligt myndigheternas uppgifter. Flera har skadats och minst två personer har dödats i sammandrabbningar, där polisen använt chockgranater, tårgas, vattenkanoner och vid åtminstone ett tillfälle avfyrat skarp ammunition för att skingra folkmassorna.

Ryssland kritiserar på torsdagen utländska försök att "destabilisera" Belarus.

– Tydliga försök till påverkan utifrån observeras, som syftar till att orsaka splittring i samhället och destabilisera situationen, säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova och tillägger att Moskva följer situationen noga.

Tysk markering

Tyskland, som för närvarande är ordförande i EU, skärper tonen när tyska UD på torsdagen kallade upp Belarus ambassadör för att diskutera läget i landet.

– I dag bjöds Belarus ambassadör in till utrikesdepartementet för ett brådskande samtal om den senaste utvecklingen, säger en UD-källa till AFP.

Den tyska markeringen äger extra tyngd då uppkallandet av ambassadören sker inför fredagens EU-möte om eventuella sanktioner mot Belarus.

Länder i närområdet kräver i sin tur att president Lukasjenko beordrar säkerhetsstyrkorna att trappa ned våldet, och att gripna demonstranter släpps.

Presidenterna i Litauen, Estland, Lettland och Polen förenas i den skarpa uppmaningen.

Nobelpristagare kritisk

FN:s människorättsorgan OHCHR uppmanar i starka ordalag Belarus ledning att upphöra med attacker mot fredliga demonstranter.

Framstående belarusier, bland annat Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, har fördömt våldet och uppmanat Lukasjenko att avgå. Han har suttit vid makten i landet sedan 1994.

Proteströrelsen stöttar Lukasjenkos utmanare Svetlana Tichanovskaja, som kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna sedan flera oppositionella kandidater fängslats, bland annat hennes make.

Tichanovskaja har lämnat Belarus och befinner sig i Litauen.