Socialministern: Därför kräver vi inte munskydd

Publicerad 2020-07-29

130 länder kräver att man täcker över mun och näsa i offentliga sammanhang.

En hållning som backas av såväl WHO som EU:s folkhälsomyndighet.

Men här blir det inget av med det.

– I Sverige lämnar vi de besluten åt experter, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Munskydd eller inte munskydd. Frågan om en täckande tygbit har kanske varit den mest debatterade under pandemin hittills.

I 130 länder har man på ett eller annat sätt krävt att medborgarna använder ansiktsmask i olika sammanhang. Världshälsoorganisationen WHO svängde i början av juni i frågan och gick ut med att munskydd bör användas när det är svårt att hålla fysisk distans. I går uttalade sig Mike Catchpole, chefsforskare vid EU-myndigheten ECDC, i samma anda.

Sverige blir allt mer ensamt om att inte kräva någon form av ansiktsmask i något som helst offentligt sammanhang.

Socialminister Lena Hallengren (S).

”Följer vetenskap”

Något det inte lär bli någon ändring på i första taget.

– I Sverige fattar vi inte politiska beslut när det gäller smittskydd, det lämnar vi åt experter. Vi ser inte i det här läget, med kraftigt avtagande smittspridning, att det skulle vara läge att kräva munskydd i offentliga miljöer. Vi följer vetenskap och kunskap och sätter det i en svensk kontext, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens.

Hon hänvisar till Folkhälsomyndigheten, som så sent som i går uppgav att något krav på munskydd inte är aktuellt.

– När det gäller publika miljöer så är det Folkhälsomyndigheten som följer kunskapsläget även fortsättningsvis.

”Har varit en mardröm”

Under presskonferensen berömde Hallengren svenskarnas ansvarstagande under pandemin, vilket hon menar varit avgörande för det förbättrade läget.

– På många sätt har denna tid varit en mardröm. Nya regler och riktlinjer har inneburit stora prövningar. Jobb har förlorats och många har upplevt månader av ensamhet, säger Hallengren och fortsätter:

– Det är viktigt att vi är fortsatt på tårna för att begränsa spridningen. Vi behöver miljoner kloka vardagsbeslut. Omtanke är det som kommer att avgöra hur Sverige klarar coronaviruset.