Region Uppsala återupptar smittspårningen av covid-19

Uppdaterad 2020-08-11 | Publicerad 2020-08-03

Covidsjuka ska inte längre behöva ringa runt till kollegor, vänner och andra personer som de kan ha smittat i Region Uppsala.

Från och med i dag, måndag, hjälper ett team till med rundringningen, rapporterar P4 Uppland.

Region Uppsala har öppnat en ny avdelning under provtagningsenheten med fem personer som ska ansvara för smittspårningen i regionen framöver, rapporterar radion.

Teamet kommer att ringa runt till personer som varit i kontakt med covid-smittade, så att patienterna själva inte ska behöva axla ansvaret. Det har de behövt göra sedan början av mars, då regionen registrerade sina första covid-fall och pausade smittspårningen i allmänheten.

Fler insatser kan sättas in

Antalet personer som testats positivt för covid-19 har sjunkit under de senaste veckorna och Stefan Anderberg, områdeschef vid Region Uppsala, räknar med att avdelningen klarar av trycket, så som det ser ut nu.

– Skulle det vara så att antalet positiva provsvar ökar efter semestern och när folk kommer tillbaka till jobbet, skolorna och universitetet och så, så kommer vi att utöka med fler smittspårare. Vi har utrymme för uppemot tolv, säger han till P4 Uppland.