Kräver Lukasjenkos avgång – för elfte dagen i rad

Fortsatta protester i Belarus

Uppdaterad 2020-08-20 | Publicerad 2020-08-19

MINSK/STOCKHOLM. Den rödvita flaggan vajar och paraplyer fälls upp i folkhavet i Minsk.

Varken regn eller hårdare tag från presidenten har satt stopp för de tustentals demonstranterna.

För elfte dagen i rad kräver de Lukasjenkos avgång.

Under onsdagen föll ett duggregn över Minsk. Men det hindrade inte gatorna från att fyllas av tusentals till synes outtröttliga demonstranter.

Det har gått elva dagar sedan valet där presidenten fick 80 procent av rösterna – ett resultat som varken godkänts av demonstranterna eller av EU.

Och nu har president Luksjenko krävt att inrikesministeriet sätter stopp för protesterna i Belarus, som han själv kallar ”oroligheter”. Under onsdagen gick polisen in och skingrade demonstranter i Minsk.

– Men trots det, och trots det här regnet som fortsätter falla, forsätter tusentals människor att samlas här under Leninstatyn i centrala Minsk, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg som är på plats i Belarus.

Tusentals människor att samlas under Leninstatyn i centrala Minsk.

Förbjuden flagga

Demonstranterna höjer nävarna och ropar slagord tillsammans. En del på cykel, många till fots. Det gemensamma målet är att avsätta presidenten som styrt landet i 26 år.

Den vita flaggan med rött band vajar i vinden. Den var tidigare Belarus flagga men förbjöds när Lukasjenko blev president. Nu ses den som en protest mot regimen.

När skymningen lägger sig över Minsk lyser mobiltelefonernas lampor upp torget och demonstranterna sjunger tillsammans.

Den rödvita flaggan vajar och paraplyer fälls upp i folkhavet i Minsk.