Strider hotar mellan turkiska och syriska trupper

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

Den turkiska armén drar allt närmare den strategiska staden Manbij i norra Syrien.

Där väntar syriska regeringstrupper, och risken finns för en direkt konfrontation mellan turkisk och syrisk militär.

På plats rör sig också ryska styrkor med målet att förhindra en eskalation, skriver Al Jazira.

Världen ser med stor oro på den fortsatta turkiska offensiven i Syrien. Operationen har fördömts av EU, Ryssland samt ett flertal arabiska stater i regionen.

På måndagen meddelade USA att landet inför sanktioner mot Turkiet som enligt president Trump syftar till att ”snabbt förstöra” dess ekonomi. Trump har samtidigt krävt av den turkiska presidenten Erdogan att omedelbart upphöra med stridigheterna.

Trots detta drar de turkiska trupperna vidare genom Syrien, mot den strategiska staden Manbij, en viktig ekonomisk knytpunkt, rapporterar Al Jazira. Detta som en del i den turkiska planen att skapa en ”buffertzon” vid gränsen för att utrota kurdiska styrkor som Turkiet anser är terrorister.

Orten har kontrollerats av de Syriska demokratiska styrkorna (SDF), en allians mellan kurdiska och arabiska väpnade styrkor, sedan 2016.

Rysk militär i området

Sedan USA drog bort sin militära närvaro i området har syriska regeringstrupper ökat sin närvaro i och runt Manbij. Detta sedan SDF och Damaskus nått en överenskommelse för att stoppa turkarnas framfart.

Under förhandlingarna har Ryssland, allierat med den syriska regeringen, spelat en viktig roll i egenskap som medlare. Ryssland har placerat ut militära styrkor i gränslandet mellan de syriska och turkiska trupperna för att förhindra att strider bryter ut mellan parterna, skriver The Washington Post.

Strax innan klockan 23.00, svensk tid, pratade Rysslands president Vladimir Putin med turkiets president Erdogan i telefon, rapporterar AP.

Under samtalet betonade Putin vikten av att förhindra en sammanstötning mellan syrisk och turkisk militär. Han ska också ha varit tydlig med att Ryssland står bakom Syriens territoriella självständighet.

Erdogan ska även ha accepterat en inbjudan till Ryssland någon gång under ”de kommande dagarna”.

1 av 2 | Foto: AP/ TT
Turkietstödda syriska oppositionsstridande avfyrar ett tungt maskingevär mot kurdiska krigare i Manbij.

USA och Ryssland i samtal

Sent på tisdagen rapporterade nyhetsbyrån AP att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu haft ett telefonsamtal med USA:s försvarsminister Mark Esper om Syrien.

Ministrarna ska ha diskuterat frågor ”av ömsesidigt intresse i den rådande situationen i Syrien”, enligt det ryska försvarsministeriet, som i övrigt är förtegna om detaljerna.

Turkiska styrkor närmar sig Manbij i Syrien.
Foto: UGUR CAN/ AP/ TT
Turkiska styrkor närmar sig Manbij i Syrien.

Samtidigt gror missnöjet över situationen bland högt uppsatta militärer i USA, som menar att Trumps beslut att lämna Syrien grusar USA:s möjligheter till framtida allianser i regionen, uppger källor för CNN.

– De gjorde allt vi bad dem om, detta är verkligen inte bra för oss, säger en källa till CNN.

– Kurdiskledda SDF slåss nu mot en styrka som vill förinta dess folk för att vi gav grönt ljus för operationen, säger ytterligare en källa.

Foto: Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska styrkor avfärdar missiler mot Ras al-Ayn, Syrien. Bild tagen från turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien under tisdagen.
Laddar Live Upplevelse

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE