Gryningsräd mot gängkriminella – efter serie av mord och våldsdåd

Publicerad 2020-02-25

En gängkonflikt i södra Stockholm har under de senaste månaderna skördat ett dödsoffer, och tre personer har skadats allvarligt.

Totalt har runt 70 skott avlossats, och kulor har trängt in i barnfamiljers bostäder.

På tisdagen genomförde polisen en gryningsräd.

Razzian genomfördes mot adresser i södra Stockholm. En man greps misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Den andre mannen som greps misstänks för förberedelse till mord.

– De personer som har gripits ingår i samma kriminella nätverk som vi misstänker är inblandade i samtliga fyra skjutningar under perioden 28 oktober till 18 januari, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Den 13 november avlossade två personer ett antal skott mot en bil i Vårby gård, men ingen skadades.

Polisen: Skott gick in in hos barnfamilj

Det handlar om en våldsspiral där ett 70-tal skott har avlossats vid fyra tillfällen under en tremånadersperiod, enligt polisen:

  • 28 oktober 2019: En person skjuter mot en bil som står parkerad utanför en adress i Vårby gård. Flera skott går in i lägenheterna på adressen. Ingen skadas.
  • 13 november 2019: Två personer skjuter mot en bil i Vårby gård, och flyr från platsen på en vespa. Ingen skadas.
  • 29 november 2019: Två personer skjuter mot en bil i Rågsved och flyr i en bil som senare hittas. Därefter ska de misstänkta gärningsmännen ha bytt till en annan flyktbil. En man sitter sedan tidigare häktat misstänkt för medhjälp till mordförsök. Två män skadas allvarligt.
  • 18 januari 2020: Okänt antal personer skjuter mot en bil vid en bensinmack i Kungens kurva, och flyr i bil. Två män sitter sedan tidigare häktade misstänkta för mord och mordförsök. En man dödas och en kvinna skadas. Ytterligare en man – som misstänktes vara den tilltänkta måltavlan – klarade sig utan skador.
Den 29 november skjuts två män i Rågsved, och de misstänkta skyttarna fångades på bild.

”Ett hänsynslöst och fegt beteende”

Vid en av höstens skjutningar trängde kulor in i bostäder där barnfamiljer bodde.

Den senaste våldsspiralen bottnar i en konflikt som sträcker sig flera år bakåt i tiden och som handlar om narkotikahandel, men även hämnd, enligt polisen.

Männen som greps under tisdagens gryningsräd hör till samma nätverk.

– Det kriminella nätverket består av personer från Vårby- och Norsborgsområdet. Sammanfattat kan vi säga att nätverket styrs av äldre etablerade yrkeskriminella personer som utnyttjar yngre pojkar – så kallade springpojkar – under 18 år för att hantera vapen, narkotika och andra göromål. Det här är ett hänsynslöst och fegt beteende. Vi ser detta mönster vid samtliga skjutningar, säger Mats Eriksson.

Han utesluter inte fler gripanden i närtid.

De personer som tidigare sitter häktade misstänkta för inblandning i skjutningarna, nekar till brott.

ANNONS