Greta tillbaka – strejkar utanför riksdagen igen

Publicerad 2019-12-20

Hon lämnade Sverige, seglade till USA, talade inför FN, retade Donald Trump (två gånger), träffade Ellen, seglade tillbaka, utsågs till årets person av Time Magazine och tog tåget hem.

Nu är Greta tillbaka där allt började.

Utanför riksdagen.

”School strike week 70. Stockholm!”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

En del vatten har runnit under Norrbro som tar flanörer, turister och klimataktivister till riksdagen i centrala Stockholm.

En del vatten rann även under segelbåten som i augusti tog henne över Atlanten till New York.

Blev meme

Förutom att blomma ut till en veritabel världskändis hann hon där med att ge alla världens meme-makare en tidig julklapp när hon stirrade ut Donald Trump på väg in till FN:s klimatmöte.

I staterna medverkade hon även i tv-program som Ellen och The Daily Show och strejkerna organiserade av Fridays for Future samlade hundratusentals människor i städer världen över.

När nu Greta Thunberg är tillbaka i Sverige vill hon flytta fokus från sig själv.

Vill skifta fokus

På plats utanför riksdagen har ett antal ungdomar, precis som tidigare, anslutit till hennes strejk.

– Vi människor är sociala djur och härmar varandra. Och om man börjar agera som om det vore en kris kommer andra att följa efter, säger hon till TT.

Förra veckan utsågs hon till årets person av Time Magazine, en utmärkelse bara två kvinnor fått ensamma tidigare; drottning Elizabeth och Angela Merkel.

–  Jag hoppas verkligen att den betyder något för rörelsen, det är ju den som egentligen borde få utmärkelsen. Jag hoppas att den kan leda till något sorts uppvaknande och motivera fler klimataktivister. Kanske leder det också till att ordet klimataktivist inte längre ses som ett skällsord och att fler hyllas, säger Greta.

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen