Vill sätta norska demonstranter i karantän

TT-NTB

Publicerad 2020-06-06

Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim vill att de som deltog i protesterna i Oslo i fredags försätts i karantän.

Alla norrmän som deltagit i helgens demonstrationer bör omedelbart sättas i 14 dagars karantän, det anser högerpopulistiska Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim. Han kritiserar även beslutet att inte stoppa demonstrationen av smittskyddsskäl.

Stortingspolitikern Jon Engen-Helgheim anser att den norska regeringen varit allt för valhänt i sin hantering av de protester som ägt rum i landet efter den svarte amerikanen George Floyds död i USA. efter ett polisingripande.

Uppskattningsvis 15 000 personer deltog i en demonstration i fredags i Oslo, då detta bryter mot rådande smittskyddsregler bör demonstrationen enligt stortingspolitikern ha förhindrats.

– Här har vi under tre månader offrat och försakat nästan allt. Folk har behövt hålla sig lugna, fått inskränkta rättigheter och inte kunnat ta avsked av närstående, säger Jon Engen-Helgheim i en intervju med norska VG.

– Jag anser att myndigheterna minst bör belägga alla som deltagit med 14 dagars hemkarantän. En karantän som deltagarna bör bekosta själva, fortsätter han.

Norges justitieminister Monica Mæland kommenterade stortingspolitikerns kritik senare i en intervju med norska TV2.

– Yttrandefriheten går först, säger hon som svar på varför inte protesterna stoppades.

– Det är fullt förståeligt att folk söker sig ut på gatorna för att demonstrera och visa sina känslor, men jag är väldigt bekymrad. Det finns skäl till att vi inte firat 17 maj och att vi inte går på vare sig begravningar eller bröllop, säger hon också.