Jättedemonstration i gång i Washington DC

TT

Publicerad 2020-06-06

Runt om i världen går människor i tiotusentals ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Och i USA har den demonstration som väntas bli den största hittills inletts i Washington DC.

Samtidigt är oron stor för att coronaviruset ska spridas bland demonstranterna.

Stora folkmassor har samlats i den amerikanska huvudstaden för att protestera mot rasism och mot polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd.

För snart två veckor sedan dog den 46-årige Floyd sedan en vit polisman i Minneapolis tryckt ner honom mot marken med sitt knä mot hans nacke.

Sedan dess har det protesterats över hela USA och i övriga delar av världen, men polischefen i Washington DC bedömer att lördagens protest i huvudstaden kan bli den största hittills i stadens historia, rapporterar Reuters.

Mängder av människor samlades också i centrala London på lördagen för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visade människor som stod tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

"Onödiga risker"

– Att samlas är inte bara olagligt. Det är också, vilket kanske är mer viktigt, ett sätt att utsätta sig själv och sin familj och andra människor för onödiga risker, sade chefen för Londonpolisen Cressida Dick, rapporterar BBC.

Flertalet demonstranter bar munskydd och enligt BBC uppmanade organisatörerna bakom Londonprotesten människor att hålla minst två meters avstånd. Men i takt med att fler strömmade till blev det allt svårare att följa instruktionerna.

I stort sett verkar demonstrationen i London ha gått fredligt till, men framåt kvällen kom uppgifter om att en liten grupp börjat kasta glasflaskor nära premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Även i Berlin samlades tusentals människor, vid Alexanderplatz för att visa stöd för Black lives matter-rörelsen.

I Australien samlades på lördagen tusentals människor med plakat och iklädda masker till stöd för Black lives matter-rörelsen. I Brisbane, på Australiens östkust, ska 10 000 personer ha deltagit i protesterna, rapporterar den australiska tv-kanalen ABC News.

Vandalism i Mexiko

I centrala Mexico City har banker och ambassader vandaliserats av demonstranter i en protest mot polisens våld mot en man som sedermera dog i arresten. Rörelsen kräver att myndigheterna ska ställa de ansvariga poliserna inför rätta. Tre poliser har också gripits misstänkta för att ha orsakat dödsfallet.

I Brasilien handlar demonstrationerna också om ett dödsfall som fått stor uppmärksamhet: en svart 5-årig pojke vars mamma, som jobbar som hemhjälp, hade lämnat honom hos sin vita arbetsgivare medan hon skulle rasta familjens hund. Pojken föll då från nionde våningen. Brasiliansk tv har visat filmklipp från övervakningskameror där den kvinna mamman arbetar för skickar pojken ensam med hissen högt upp i huset. I Recife, staden där det hela hände, demonstrerar människor med plakat med budskapet "vidas negras importam", portugisiska för "black lives matter", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.