Undantaget Uruguay står stadigt i virusstorm

Mattias Mächs/TT

Uppdaterad 2020-06-14 | Publicerad 2020-06-13

En man med munskydd och pappkartongshus som huvudbonad, med texten "stanna hemma", promenerar längs Montevideos strandpromenad.

Medan coronaviruset härjar med full kraft i Latinamerika sticker ett land ut. Uruguay har klarat sig lindrigt undan – med färre tvingande restriktioner.

– Folk följer regler, precis som i Sverige, säger Latinamerikakännaren Andrés Rivarola.

Under två dagar i veckan som gick rapporterades noll nya smittofall i Uruguay vid två tillfällen. De övriga dagarna landade siffran på ett.

För att hitta det senaste dödsfallet får man gå tillbaka till den 1 juni. Totalt har 23 människor rapporterats avlidna i sviterna av covid-19 sedan utbrottet startade i mitten av mars. Motsvarande siffra i grannlandet Brasilien är omkring 42 000.

Flera andra länder i Latinamerika har drabbats hårt av coronakrisen, däribland Mexiko, Peru, Ecuador och Chile.

"Undantaget"

Uruguays låga siffror har fått skribenter i regionen att beskriva landet som "oasen" , "undantaget" och "exemplet". Avundsjukan gäller även landets strategi, som till viss del bygger på rekommendationer i stället för tvång.

Visst följde man i andra länder spår och stängde gränser, flygtrafik, skolor och förbjöd evenemang och större folksamlingar. Men till skillnad från många andra av regionens, och världens, länder utfärdade aldrig Uruguay någon order till invånarna att hålla sig hemma.

– Allvarligt talat, är någon redo att gripa, att ställa inför rätta, en person som går ut för att tjäna ihop till sitt dagliga bröd? svarade president Lacalle Pou i mars då röster höjdes för ett obligatoriskt utegångsförbud.

Högt förtroende

I stället vädjade regeringen och myndigheterna till medborgarnas ansvarskänsla i sina rekommendationer att stanna hemma så mycket som möjligt. Och i en undersökning från opinionsinstitutet Cifra uppger över 90 procent av uruguayanerna att de har följt rekommendationerna, rapporterar BBC Mundo.

– Uruguay har alltid stuckit ut i Sydamerika, med en ganska stark stat, långvariga demokratiska institutioner och ett högt förtroende för myndigheter och politiker, säger Andrés Rivarola.

– Sådant spelar roll, det gör att folk följer regler, precis som i Sverige. Strategin har delvis liknat den svenska med mer av uppmaningar än påbud och regler.

Uruguay har även ett relativt välfungerande sjukvårdssystem, som dessutom garanterar vård åt alla. Det har gjort det lättare än i andra länder på kontinenten att fånga upp misstänka smittofall och nå ut med testandet. Landet har testat betydligt fler per capita än grannländerna Argentina, Brasilien och Paraguay.

Liten befolkning

Nästan alla hushåll i Uruguay har dessutom tillgång till rent kranvatten, vilket är avgörande för att kunna följa rekommendationerna att noga tvätta händerna. Man har också upprättat en särskild coronafond för att hjälpa de fattigaste att hantera krisen.

Men framgångarna kan även ha andra förklaringar än vilken strategi som landet har valt. Exempelvis lär den låga befolkningstätheten bland landets blott 3,5 miljoner invånare ha bidragit till en långsammare smittspridning än på andra håll.

– Spridningen kan också förstås bero på vilken koppling man har till omvärlden, där globala noder kan drabbas hårdare, konstaterar Rivarola.

ANNONS