Bryggarmunkar öppnar efter coronakris

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-05-15

Belgiens mest exklusiva bryggeri har öppnat igen efter coronakrisen.

Plexiglas och kortbetalning hjälper munkarna i Westvleteren att återigen få en inkomst.

S:t Sixtus-klostret i västra Belgien, bara några kilometer från franska gränsen, har länge varit en vallfärdsort för ölkännarna.

Här brygger munkarna sedan början av 1800-talet ett trappistöl, som på senare år blivit allt mer omtalat. Den mörka och drygt tioprocentiga Westvleteren 12 har flera gånger utsetts till världens bästa öl av entusiaster på olika webbplatser.

Coronakrisen har dock fått verksamheten att ligga nere.

– Under två månader hade vi inga inkomster. Vi tvingades sluta brygga och ingen öl kunde avhämtas från klostret, berättar munken Godfried för lokaltidningen De Krant van West-Vlaanderen.

Plexiglas

Från och med fredagen är emellertid kunder återigen välkomna att hämta upp sina förbeställda flaskor, sedan utdelningsproceduren anpassats till hälsoläget.

– De måste stanna vid rödljuset, så att bara två eller tre personer finns här när betalningen sker. Vi arbetar bara kontantlöst och har satt upp plexiglas som skydd, förklarar Godfried när bland andra nyhetsbyråerna Belga, AFP och Reuters välkomnas på en förhandstitt.

För tillfället får varje kund dessutom köpa tre backar öl, mot normala två.

Dyrt på lokal

Trots ölets popularitet har munkarna annars envist motsatt sig alla former av storförsäljning. Kunderna uppmanas att inte sälja sina flaskor vidare. Här och var i både barer och butiker kan ändå Westvleteren-flaskor hittas, ofta till skyhöga priser på upp till 200 kronor per flaska.

Munkarna i S:t Sitxus tar bara en tiondel av det – en summa som ändå är nog så behövlig.

– Vi lever enligt benediktinsk tradition som kräver att munkarna lever på det som de producerar för hand. Så för oss är det väldigt viktigt att vi kan börja sälja igen, säger Godfried enligt AFP.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen