Toabild fäller fuskande schackspelare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Grandmaster Igors Rausis avslutar nu sin karriär efter en bild där han använder sin telefon på toaletten mitt under en schackturnering har dykt upp.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Grandmaster Igors Rausis avslutar nu sin karriär efter en bild där han använder sin telefon på toaletten mitt under en schackturnering har dykt upp.

En gömd telefon och en smygtagen bild är receptet på en schackskandal.

Grandmaster Igors Rausis avslutar nu sin karriär efter att en bild där han använder sin telefon på toaletten mitt under en schackturnering har dykt upp.

Bilden visar Rausis sittande på toaletten – fullt påklädd–- med sin telefon i handen.

Det är förbjudet att använda telefoner under schackturneringar eftersom spelarna då kan få hjälp att analysera sina drag.

Topp 100

Rausis är rankad som världens 53:e bästa spelare och är med sina 58 år den äldste på topp 100, enligt The Guardian. Han har klättrat ovanligt snabbt i rankningen. På mindre än tio år har han gått från att vara en genomsnittlig grandmaster till att vara bland de allra bästa. Något som är än mer uppseendeväckande med tanke på hans ålder.

Det har väckt misstankar om fusk. Men hittills har det inte funnits några bevis. När toalettbilden dök upp stängde det Internationella schackförbundet av Rausis från turneringen och händelsen anmäldes till den franska polisen, rapporterar flera internationella medier.

Okänd fotograf

Det är oklart vem som tagit bilden. Arrangörerna av turneringen Strasbourg Open, där bilden är tagen, avvisar att de är involverade och säger enligt The Washington Post att någon lämnat in den.

Rausis själv har bekräftat att han använt sin telefon under turneringen och har nu meddelat att han avslutar sin karriär.

"Jag tappade det helt i går. Vad mer kan jag säga. Ja, jag var trött efter morgonens match och alla beskyllningar på Facebook har också spelat in. Åtminstone är det jag gjorde i går en viktig läxa för framtiden. Men inte för mig - jag har redan spelat min sista schackmatch" säger han, enligt the Guardian.

Rausis vann sin grandmaster-titel 1992 och har representerat såväl Lettland som Bangladesh och Tjeckien.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN