Polisen: ”Nättroll bakom hot mot Storsjöyran”

Publicerad 2019-08-03

”Några killar planerar ett blodbad under Storsjöyrans sista kväll.”

Det påstod en person på nätforumet Flashback i går.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, men bedömer att det rör sig om ett ”nättroll och att det inte ligger något allvar i det som skrivits på forumet”.

Under fredagsmorgonen publicerades följande inlägg på Flashback:

”Nu ska tydligen Storsjöyran uppe i Östersund dra i gång igen. Från flera håll har jag fått höra att några killar planerar ett blodbad under Storsjöyrans sista kväll då tusentals festdeltagare samlas på Stortorget. Enligt vad jag har hört så rör det sig om två högerextrema militärer som fått nog av all kommunism och invandrarkrameri i Sverige. Den ene ska vara busschaufför och hemvärnsman i Norrland, och den andre yrkesmilitär vid Livgardet. Båda är vapenfantaster. Jag tänkte att det var lika bra att varna ifall någon hade tänkt besöka Storsjöyran.”

Vid lunchtid på lördagen meddelade Östersundspolisen att en förundersökning har inletts om allmänfarlig ödeläggelse.

”Bland annat har polisens nationella enhet med expertis på it-brottslighet varit inkopplat på ärendet. Deras bedömning, efter att bland annat ha analyserat materialet, är att det rör sig om ett så kallat nättroll och att det inte ligger något allvar i det som skrivits på forumet. Polisens bedömning är därför att det inte råder någon fara för allmänheten att vistas på festivalen”, skriver polisen på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln