Misstänkta åldringsbedragare åtalas i nästa vecka

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-16

Bedragarna lurade äldre på 700 000 kronor.

Nu kommer tre misstänkta män att åtalas för brotten.

– Jag tänker åtala dem på tisdag, säger Lars Morand, kammaråklagare.

Den stora vågen av åldringsbrott i Skåne i slutet av 2019 och början av 2020 fick polisen att gå ut med upprepade varningar. För en månad sedan kunde tre misstänkta män häktas.

Genom att utge sig för att vara poliser ska männen ha fått tillgång till äldre personers bankkort. Enligt kammaråklagare Lars Morand ska de tre männen ha kommit över totalt 700 000 kronor.

Utredningen mot de tre männen närmar sig nu sitt slut och åklagaren har beslutat sig för att väcka åtal mot samtliga.

– Jag tänker åtala dem på tisdag. Det är statusen just nu, säger Lars Morand.

”Ingen uppfattning om”

Tidigare har fler personer än de tre männen misstänkts vara inblandade i åldringsbrotten. I samband med att de häktades anhölls en fjärde man, men huruvida misstankarna mot honom eller någon annan kvarstår kan inte kammaråklagaren svara på.

– Av den anledningen att det till en början inte var mitt ärende - det har av lite olika anledningar blivit mitt ärende först i samband med frihetsberövande - så jag har inte svar på en sån fråga om hur de äldre misstankarna utvecklats och mot vilka misstänkta i så fall. Det har jag ingen uppfattning om nu, säger Lars Morand.

Då en eventuell påföljd sannolikt inte kommer att påverkas av det exakta antalet bedrägerier kommer männen inte att åtalas för samtliga brott de är misstänkta för.

Brottsoffer har avlidit

I en intervju med Kvällsposten har Lars Morand istället bekräftat att den som misstänks för flest brott kommer åtalas för sex grova bedrägerier och för fyra försök till grovt bedrägeri. Även de två övriga männen kommer åtalas för flera grova bedrägerier samt försök.

– Jag kom in i det här ärendet i samband med frihetsberövandet. De äldre ärenden har jag inte haft anledning att fokusera på utan det är nästan uteslutande det de är frihetsberövade för. Så det ser ut och så kommer det att bli.

Brotten som männen kommer att åtalas för inträffade från februari fram till och med den 10 mars, dagen då de greps.

En av åldringarna som männen misstänkts för att ha lurat har avlidit efter att brottet begicks.