Uppsalabor använder allt mindre vatten

Publicerad 2020-04-21

Vattentornet i Boländerna.

Uppsalaborna fortsätter att dra ned på sin vattenförbrukning. Men trots de glädjande nyheterna är Uppsala Vatten ändå inte helt nöjda.

– I till exempel Danmark ligger vattenförbrukningen på omkring 100 liter per person och dag, så vi kan absolut bli bättre, säger Sigrid De Geyter, Vd på Uppsala Vatten.

Smartare hushållsmaskiner och snålspolande kranar, det tror Bertil Lustig, dricksvattenchef på Uppsala Vatten, är den största anledningen till att Uppsalaborna förbrukar allt mindre vatten.

– Vi tror att det fortfarande är främst smartare hushållsmaskiner för disk och tvätt samt snålspolande kranar som står för de här besparingarna. Sedan har vi blivit mer medvetna om att vatten är en naturresurs och att vi av miljöskäl är mer rädda om vårt vatten, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef på Uppsala Vatten.

30 liter mindre

Under 2007 förbrukade varje person i Uppsala 165 liter vatten, 2019 hade den siffran sjunkigt till 135 liter. En förbättring på totalt 30 liter per person.

Men trots att förbrukningen fortsätter att minska för 13:e året i följd siktar Uppsala Vatten på ett ännu bättre resultat.

– Med hjälp av den nya konstruktionen på VA-taxan som trädde i kraft 1 april har vi fått ett bra verktyg att fortsätta att jobba på den här positiva trenden och nå vårt långsiktiga mål på att också komma ner i 100 liter per person och dag, säger, säger Sigrid De Geyter, Vd på Uppsala Vatten.

Sigrid De Geyter, Vd på Uppsala Vatten.

”Låt regnvattnet sköta rabatterna”

Uppsala Vatten vill också inspirera alla privatpersoner att fortsätta spara vatten där det är möjligt

Vad kan jag som privatperson göra?
– Du kan till exempel duscha istället för att bada och inte ha rinnande vatten när du borstar tänderna. Se också till att laga droppande kranar och läckande toaletter. Och använd inte dricksvatten för bevattning, det är bättre att låta regnvattnet sköta rabatterna, säger Bertil Lustig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln