Ett plan kommer lastat – med munskydd från Kina

Uppdaterad 2020-04-08 | Publicerad 2020-04-07

Påsken är räddad.

Här kommer ett plan lastat med en halv miljon förkläden och en halv miljon munskydd från Kina.

– Jag är otroligt stolt över att vi klarar varuförsörjningen, säger finansregionrådet Iréne Svenonius (M).

Glöm för ett ögonblick materielbristen i vården. I alla fall i vissa delar av landet.

Sent på måndag kväll landade ett flygplan från Kina lastat med 150 000 ansiktsskydd, 40 000 visir, 575 000 förkläden och 537 000 munskydd. Skyddsutrustningen ska testas och fördelas mellan sjukhusen i Region Stockholm.

Finansregionrådet Iréne Svenonius (M) bedömer att leveransen i första hand säkrar tillgången för sjukvårdspersonal över påsken.

– Våra medarbetare har varit oroliga för om skyddsmaterialet ska räcka. Nu har vi utrustning och känner oss inte oroliga för påsken. Det är otroligt. Det är inte lätt när alla efterfrågar samma skyddsutrustning, säger Svenonius.

”Ska bära med oss till senare”

Utöver materialet till Stockholm fanns mer utrustning på planet. Detta har skickats till Blekingesjukhuset, Länssjukhuset i Kalmar och Norrlands Universitetssjukhus.

Det stora inköpet möjliggjordes genom ett så kallat command center på Karolinska, där bland annat Scania bistår med experter på inköp och logistik. Svenonius ser allt som ett synnerligen lyckat exempel på hur regioner och näringsliv kan samarbeta.

– Jag är stolt över att vi har så skickliga medarbetare inom inköp och logistik. Att privat sektor och 21 regioner samarbetar gör att vi kan skydda personal och rädda människors liv i pandemin. Det är något vi ska bära med oss till livet efter coronan, säger hon.


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


NYHETER Så många kan vara sjuka – utan att veta det

NY STUDIE Det kan vara nya symtom på coronaviruset

UTRIKES Därför har Tyskland så få döda i corona

TRÄNING Så håller du formen i hemmakarantänen med vår PT

KULTUR Göran Greiders mamma dog i covid-19 - berättar om sorgen

NÖJE Bästa streamingstipsen i isoleringen hemma

DEJTING Singel i coronatider – så dejtar du bäst

ANNONS