Polisens fynd under golvet – hos mordmisstänkte rap-artisten

Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-05

När polisen klev in i attefallshuset var det skinande rent.

Men under golvplankorna hittades stora mängder blod.

Blodet tillhörde 26-åringen som hittades bränd och dumpad i Knivsta.

Gårdsägaren gick ut med hunden på förmiddagen den 12 oktober på landet utanför Knivsta.

– Jag såg något ligga i trädgården, har han berättat för polisen.

Mannen gick närmare och upptäckte då att det var en bränd människokropp.

Mellan kroppen och vägen såg han tydliga hjulspår i gräset.

– Det såg ut som man hade dumpat kroppen där, säger han.

En omfattande polisutredning drog i gång och med hjälp av flera ledtrådar kunde polisen identifiera en rap-artist, tre män och en kvinna som i dag åtalades:

Samtidigt som fyndet gjordes kom larm från Gävle om en bil som varit utlånad till en av de nu åtalade. I bilen fanns blodiga presenningar.

Natten innan fyndet utanför Knivsta hade personer följt efter en bil som körde märkligt genom byn. Registernumret stämde överens med bilen som påträffades i Gävle.

En man som rastade sin hund utanför Knivsta hittade den 12 oktober en bränd kropp.

Med hjälp av tatueringar på den döda kroppen kunde polisen identifiera offret som en 26-årig man som jobbade i bilbranschen.

Genom förhör och telefonanalys kunde polisen dagen efter slå till mot ett attefallshus i Nacka – som hyrdes av rap-artisten – där polisen fått reda på att 26-åringen tillbringat natten då han försvann.

När polisen kom till platsen fann de att attefallshuset var skinande rent.

Men teknikerna gav sig inte – och bröt upp golvet.

– Teknikerna fann blod som runnit in mellan springorna och när man tittade under golvet fann man ytterligare blod. Relativt mycket, säger åklagaren Tomas Malmenby.

Efter analys visade det sig att blodet under golvet kom från 26-åringen.

Det gjorde också blodet som fanns på presenningarna i bilen som togs i beslag i Gävle.

Förundersökningen är på över 2 400 sidor med ett stort antal förhör och tekniska undersökningar.

Men mordvapnet har man inte hittat.

– Nej, det har man inte hittat. Det har gjorts sök bland annat med hundar på fastigheten och vi har arbetat med dykare som har letat i vattnet men vi har inte kunnat återfinna vapnet, säger Tomas Malmenby.

I utredningen skyller de åtalade delvis på varandra. Rap-artisten, som åtalas för mord, säger att en annan icke-namngiven person skjutit 26-åringen av misstag.

– Det här är på sin höjd ett vållandebrott. Det här är jätte, jättebeklagligt vad som hände men det är en ren och skär olyckshändelse, säger han i förhör.

En av de medåtalade männen, som åtalas för skyddande av brottsling, har dock berättat för polisen att rap-artisten själv berättat att han var den som råkade skjuta ihjäl 26-åringen.

– Han berättade att han hade stajlat med pistolen, mantlat, och sedan hade ett skott gått av. Han hade blivit helt utom sig, ska den medåtalade ha sagt.

Mordmisstänkta rapparen.

Rap-artistens advokat Sargon de Basso betonar att hans klient förnekar brott.

– Det är ingen som haft uppsåt att döda målsäganden utan det är en fruktansvärd olyckshändelse där ett oavsiktligt skott har resulterat i att en människa har bragts om livet. Det är en oerhörd tragedi men det är inte frågan om ett mord, säger advokaten.

Vem menar han att har hållit i vapnet?

— Han vill inte namnge den personen och han vill inte utesluta någon av de som är inblandade i ärendet. Han tycker att det är upp till utredande myndighet att utreda den saken.