600 miljoner anledningar att lyssna på Anne Sverdrup-Thygeson

Hon ser det stora i det lilla.

Enligt biologen själv är det livsviktigt.

Utan insekter är det kört för oss alla.

Norska professorn Anne Sverdrup-Thygeson öppnar dörren till en värld med 600 miljoner invånare, som vi är beroende av för att överleva. Som en modern Skogsmulle berättar hon på sin klingande norska om hur döda träd ger liv, att över 20 000 djurarter finns i en ordinär skandinavisk skog – en tredjedel i växtligheten.

Norska professorn Anne Sverdrup-Thygeson
Norska professorn Anne Sverdrup-Thygeson

För varje människa på jorden går det 200 miljoner insekter. 200 miljoner insekter på varje människa. Tanken svindlar.

Anne pratar sig varm om läderbaggar, ”Döden i uret”, hur vi kan styra och dra nytta av kackerlackor vid husras, en pytteliten mygga som gör att vi kan frossa i choklad, insekter som sett dinosaurier komma och gå.

Termiter i Afrika, med sitt snillrika ventilationssystem, har inspirerat arkitekter vid bygget av köpcentret Eastgate i Zimbabwe. Byggnaden använder bara tio procent av energin jämfört med traditionella köpcenter.

Men bland annat på grund av hårdare krav på lönsamhet i jordbruket, bekämpningsmedel och klimatkris minskar antalet småkryp dramatiskt. Människan förstör miljoner insekters livsmiljöer – i och med det är vi själva på väg att bli utrotade. Utan insekter, ingen fisk eller fågel på middagsbordet, manar Anne.

Kan jag göra något? Ja, tycker hon.

Främst genom att vara nyfiken, men också genom att ligga kvar i hängmattan och låta bli att klippa gräset, göra en naturhörna med gamla döda grenar där småkryp kan göra sitt eget hotell – njut sen på håll av det ökande livet i trädgården.

Den lilla flickan i Pippiflätor som bar en gul mössa med brun tofs struntade i flickorna som målade sig och klädde sig i ålskinnstajta jeans.

Hon hittade i stället ett ihåligt träd där hon kröp in. I sitt eget Narnia hängde hon och upptäckte de minsta invånarna som vi i dag vet betyder allt för vår fortlevnad.


”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och finns på Sveriges radios hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE