Så slipper du dålig mat i värmeböljan

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-06-27

I slutet av juli inträffar det som av tradition kallas rötmånaden. Men den senaste tidens värmebölja innebär att matvaror redan nu riskerar att snabbt bli ofräscha.

Det här ska du tänka på för att undvika att maten blir dålig i förtid – och i värsta fall orsakar matförgiftning.

Höga temperaturer och fuktig luft – då trivs mögel och bakterier som bäst. Det har att göra med den biologiska processen, som går snabbare när det är varmt.

För att inte låta mögel eller bakterier spridas och förstöra maten gäller det därför att i första hand hålla varorna kylda i så hög utsträckning som möjligt, enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Man ska tänka på att inte ha kylvarorna framme länge. Under andra tider på året finns lite större utrymme men nu kan det vara uppåt 30 grader även inomhus. Då växer bakterier ganska snabbt, säger hon.

Kolla temperaturen

Bakterierna kan i vissa fall leda till kortvarig matförgiftning, men också till andra magsjukor som tar flera dagar att återhämta sig från.

– Matförgiftning brukar vara våldsamt men gå över fort. Sedan finns det andra typer beroende på vad man får i sig för bakterier, virus eller parasiter.

Med ett välfungerande kylskåp kommer man långt när det gäller förvaring av matvaror. Men det kan också vara bra att även kolla temperaturen på kylskåpet.

– 4 grader är en bra temperatur även om det på många matvaror står 8 grader på förvaringsanvisningen. Men faktum är att vid 4 grader förlängs hållbarheten på maten, säger Åsa Rosengren.

Livsmedelsverket rekommenderar dessutom en kylväska för att hålla maten kyld utanför hemmet.

"Bra skydd"

Samtidigt finns frukter som banan eller avokado som inte trivs i kyla och därför ofta förvaras i rumstemperatur. För att inte behöva slänga frukterna i förtid under sommaren bör man undersöka om skalet är intakt.

– Skalet utgör ett bra skydd för mögelsvampar. Men om det är små sår på skalet kan mögelsvamparna landa där. Och är det varmt och fuktigt blir det en bra grogrund, säger hon.

Man ska också vänta med att skölja frukten till dess att den ska användas. Ett annat råd är att tvätta händerna ofta och noga.

– Att hålla god handhygien är något som vi alltid tycker att man ska ha när man hanterar mat. Och i dessa tider är det extra viktigt. Med rena händer kan man säga att man slår två virus och några bakterier i en smäll, säger Åsa Rosengren.

Följ ämnen i artikeln