Krisen i USA – Trump optimistisk trots nattsvarta rekord

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För femte gången på nio dagar har USA rapporterat in nya rekordnivåer av sjukdomsfall. Under onsdagen rapporterades över 59 000 bekräftade fall in.

Trots det vill president Donald Trump öppna upp samhället ytterligare.

– Vi har inte ens nått andra vågen, vi står knädjupt i den första. Jag tycker inte ens att man kan kalla det för våg, det är en översvämning, säger landets främsta smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Två olika bilder av hur USA har hanterat coronakrisen målas upp. Medan sjukdomsfallen nästan dagligen når nya rekordökningar och landet toppar listan över flest döda, säger president Trump att ”Kinaviruset” – som han själv benämner coronaviruset som – ligger på låga och stadiga nivåer.

– Vi har inte ens nått andra vågen, vi står knädjupt i den första. Jag tycker inte ens att man kan kalla det för våg, det är en översvämning ,säger smittskyddsläkaren Anthony Fauci.

Likt många andra länder var läget i delar av USA som värst i mitten av april, när rapporter om döda kroppar som staplades på hög kom från New York. Sedan dess har antalet döda per dag sjunkit, inte bara i New York utan i USA som stort. Men många delstater upplever sin värsta period just nu – där fortsätter siffrorna att öka än i dag. Trots det fortsätter landet att öppnas upp.

– Det är ett falskt narrativ att låta sig tröstas av lägre dödsantal. Viruset har så många andra dåliga och farliga egenskaper. Luras inte in i falsk självbelåtenhet, säger smittskyddsläkaren Anthony Fauci under ett möte med den amerikanska senaten.

Fler sjuka i södern

Sammanlagt tre miljoner amerikaner har testat positivt för covid-19. För drygt 50 dagar sedan var siffran hälften så stor.

Det går att, likt Trump, hävda att ökningen av antalet bekräftade sjukdomsfall beror på att många testas – vilket i sak är en positiv företeelse.

– När du testar i den omfattningen kommer du att hitta fler människor, du kommer hitta fler fall. Så jag sa åt mitt folk att snälla, sakta ner testandet, sa han på sitt första kampanjmöte sedan pandemins utbrott, som hölls den 20 juni i Tulsa, Oklahoma.

USA:s president Donald Trump under kampanjmötet den 20 juni i Tulsa, Oklahoma.
Foto: Sue Ogrocki/AP
USA:s president Donald Trump under kampanjmötet den 20 juni i Tulsa, Oklahoma.

Sedan mötet ökade antalet covid-19-smittade i det annars lindrigt drabbade Tulsa, vilket misstänks ha med evenemanget att göra, enligt AP.

Som presidenten säger är antalet tester som genomförs fler nu än i våras. Men till skillnad från resten av västvärlden har antalet som testar positivt också ökat. Kurvans uppgång är som tydligast i delstater som tidigt lättade på restriktionerna. I sydliga Florida har regionen Miami-Dade på grund av detta trotsat delstatens beslut och stängt ner restauranger, krogar och gym igen.

Vill öppna – som i Sverige

Den svenska strategin har vid flera tillfällen använts som skräckexempel av Trump.

– Kolla på Sverige, fråga hur det går i Sverige!, sa presidenten under Tulsa-framträdandet.

– Sverige betalar ett högt pris för beslutet att inte stänga ner, sa han den 11 april.

Nu har något hänt och pendeln har svängt. Bland sina senaste tweets, där han tillkännager att skolorna måste öppna igen i höst (annars drar han in deras bidrag) nämner presidenten Sverige som positivt exempel.

”I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem”, skriver han, delvis i versaler.

Håller inte med experter

Men faran finns över hela landet, inte bara i de just nu hårdast drabbade regionerna, menar Anthony Fauci.

– Man har inte kontroll över läget, sa han till senaten förra veckan.

– Hela landet är i riskzonen.

Vita huset vill, enligt CNN, inte uttala sig om huruvida de har förtroende för Fauci. Trump har däremot sagt att han inte håller med honom. I en intervju med den Atlanta-baserade nyhetskanalen Grey television skryter han om att inte ha lyssnat på sina experter.

– Jag tycker att vi är i ett bra läge. Jag håller inte med honom, säger presidenten.

– Vi har gjort ett bra jobb. Om två, tre, fyra veckor, när vi pratar igen, kommer vi att vara i väldigt god form.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE