Ny Trumpbok rör upp känslor

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 2020-07-14 | Publicerad 2020-07-07

Beskrivningar av destruktiva förhållanden och giftiga konversationer vid släktmiddagarna utlovas.

En ny bok om president Donald Trump, skriven av hans brorsdotter, orsakar kontroverser redan innan den getts ut. Och på grund av uppmärksamheten tidigareläggs nu bokens utgivning med två veckor.

Psykologen Mary Trump, som skrivit "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man", tillbringade under sin uppväxt mycket tid i farföräldrarnas hus i Queens i New York.

Det var där Donald Trump och hans fyra syskon växte upp och det var där hon blev vittne till både försummelser och skadliga familjemönster, enligt en beskrivning av boken.

Den sägs bland annat berätta om den "märkliga och farliga" relation som fadern Fred hade med sina två äldsta söner Fred junior och Donald – som sedermera blev USA:s president – samt hur Donald Trump förlöjligade sin far när denne drabbades av Alzheimers sjukdom. Fred junior, som var alkoholiserad, dog av en hjärtattack vid 42 års ålder och var Mary Trumps pappa.

Ilska och tvist

Att brorsdottern nu redogör för sina familjeminnen med en så kritisk penna upprör flera medlemmar i släkten och har gett upphov till en rättstvist vars senaste rond bokförlaget vunnit. Klanen Trump har försökt stoppa utgivningen genom att hävda att Mary Trump genom boken bryter mot det sekretessavtal hon skrev på i samband med en arvtvist efter hennes farfar Fred Trump för nära 20 år sedan.

Men en appellationsdomstol i New York slog härom dagen fast att bokförlaget Simon & Schuster inte är bundet av sekretessavtalet och därför kan ge ut boken, enligt USA-medier.

Det hindrar inte familjen Trump från att uttrycka ilska och frustration.

"Hennes försök att för egen ekonomisk vinning skandalisera och felaktigt beskriva våra familjeförhållanden efter alla dessa år är en parodi och orätt mot min avlidne bror Freds minne och våra älskade föräldrar", säger brodern Robert Trump i ett uttalande enligt tidningen The New York Times.

"Jag och resten av familjen är så stolta över min underbara bror, presidenten, och (vi) känner att Marys agerande är en sann vanära."

Var källa?

The New York Times skriver också att Mary Trump i boken avslöjar att det var hon som var källan som försåg tidningen med hemliga dokument rörande Donald Trumps deklarationer och skatteinbetalningar, material som låg till grund för en granskning av presidentens ekonomi.

Under måndagen meddelade förlaget att man på grund av all uppmärksamhet beslutat att tidigarelägga bokens utgivning.

"På grund av hög efterfrågan och ett intresse utöver det vanliga för den här boken, kommer 'För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man' av Mary Trump att ges ut den 14 juli 2020" säger förlaget Simon & Schuster, enligt CNN. Tidigare var utgivningsdatumet satt till den 28 juli.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln