Ruskregn och småkyligt så långt prognosen når

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-07-08

Hopp om sommar, sol och lite värme – vem har inte det, så här i coronatider? Väderprognosen är dock brutal. De närmaste tio dagarna bjuder på samma väder som nu, med skurar, blåst och åska.

Just nu råder ungefär samma väder i hela landet, berättar Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI. Regnskurar varvat med några små stunder av solsken, byig vind, åska och rätt svalt.

– Det är lågtryck som täcker Skandinavien. Lågtrycken går i en nordlig bana nu, förklarar hon.

Ingenstans i landet är det riktigt varmt.

– Det är ganska blygsamma temperaturer. Mellan 15 och 19 grader rent allmänt, det når inte upp till 20 grader.

Den som drömmer om bad, soliga picknickar och ljumma grillkvällar, då det så här i coronatider skulle gå att umgås utomhus, blir besviken. Lisa Frost har inte några särskilt hoppfulla utsikter att bjuda på.

– Tittar vi veckan ut så ligger lågtrycket kvar. Det är inte helt mulet, sol varvas med skurar. Till helgen ska ett nytt lågtryck passera, det rör sig söderifrån och ger ostadigt väder.

Det svala skvättvädret fortsätter, med både åska och tidvis starka, byiga vindar. Så långt prognosen räcker. Möjligen syns en liten, liten förbättring i slutet av SMHI:s tiodygnsprognos, då det i alla fall ser ut att kunna bli en smula varmare. Fast det är förstås långt ifrån säkert.

– Just nu är det ingen stabilisering i vädret att vänta, men ju längre fram i prognosen man ser, desto osäkrare är den, säger Lisa Frost.

Följ ämnen i artikeln