”Jag räddades av Bibi – och barnet”

Marie Göranzon om hur hon hållit sig på rätt köl, när kollegan röt ifrån till Bergman och om kärleken till Malmsjö

Publicerad 2017-10-06

Skådespelaren Marie Göranzon kommer med sina memoarer ”Vrålstark & skiträdd”.

Att både vara skådespelerska och ha barn var ingen bra kombination.
Tyckte Ingmar Bergman.
– Men barnet räddade mig. Annars hade jag kanske flippat ur helt, säger Marie Göranzon.

Efter 50 år på scenen kommer hon nu med sina memoarer ”Vrålstark & skiträdd”, skrivna av Stina Jofs, journalist på tidningen Vi.

Bakom boken ligger två års arbete med hundratals timmar av intervjuer och diskussioner.

Marie Göranzon 1967.

Marie Göranzon är en av Sveriges främsta skådespelerskor och vid 74 års ålder har hon uppnått en position där hon inte är rädd för att säga vad hon tycker.
– Om någon ger sig på en ung skådespelare ryter jag till. Det hade varit svårare för 20 år sedan.

Tog sig friheter i hissen

Då hon själv gick på scenskolan åkte hon aldrig hiss ensam med äldre män. Dessa tog sig friheter som i dag skulle karakteriseras som sexuella trakasserier.
Ingmar Bergman hatade deras beteende och införde att vi skulle ha morgonrockar på oss. Själv var jag fredad eftersom jag var gift och hade ett litet barn. Det gjorde att jag alltid gick hem efter teatern och inte följde med mina kollegor ut på krogen. Mitt liv blev väldigt välorganiserat.
Men hennes baby höll på att kosta henne den åtråvärda platsen på Dramaten elevskola.

I uttagningsjuryn satt åttabarnspappan Ingmar Bergman och sexbarnspappan Erland Josephson och de var mycket tveksamma. Hur skulle hon klara av att både studera och ha ett så litet barn?

Bibi till undsättning

– Det var Bibi Andersson som räddade mig. Hon satt också i juryn och sa till Ingmar högt så att alla kunde höra: ”Om ungen är ett sådant problem kan väl du sitta barnvakt, du vet ju hur man gör!”
Att babyns pappa Lars Amble samtidigt gick på scenskolan var det ingen som hade någon åsikt om.
Marie Göranzon växte upp i Linköping med föräldrar som drev ett litet hotell för resande mitt emot järnvägsstationen. Bland gästerna fanns många skådespelare på turné och genom dem fick hon sina första kontakter med teatervärlden.
– Jag ville bli skådespelerska för att få stå på scenen och gestalta olika människor. Min längtan var så stark att jag var beredd att gå under för att nå dit. Så kändes det. Det här yrket är på liv och död.

Marie Göranzon kan se tillbaka på en lysande karriär. Hon har arbetat med de allra största regissörerna, spelat allt från Shakespeare och Strindberg till Lars Norén. Hon har varit polischef i ”Beck”-filmerna och gjort tillfälliga inhopp i olika tv-serier. Men Dramaten har varit hennes huvudsakliga arbetsgivare och där hänger hennes porträtt numera på väggen.

Hade inget val

Med yrket följer också offentligheten.

Det väckte stor uppmärksamhet när Marie Göranzon och Jan Malmsjö blev ett par.

– Vi blev förälskade, trots att jag var gift och hade barn. Vi kämpade emot våra känslor men vi hade inget val. Vi var överens om att vi ville leva tillsammans.
I dag har de varit gifta i 40 år.
– När vi träffades var han en megastjärna och jag bara i början av min karriär. Jag fick dela honom med så många och betraktades som ett bihang. Det gjorde så jävla ont i bland.

Nu går de i bredd.
– Det finns starka band av kärlek och lojalitet mellan oss. Och vi kan glädja oss åt varandras framgångar.
Hon beskriver deras långa gemensamma liv som en bergsbestigning.
– När vi var på Kebnekaise sa jag: Titta, där har du vårt äktenskap!

Följ ämnen i artikeln