Mathias badade – då högg det till i foten

”En gädda bet mig”

Publicerad 2021-07-14

Mathias Landström, 13, var och badade med sina kompisar i sjön i Korsträsk utanför Älvsbyn. Men den härliga sommardagen tog en smärtsam vändning när det plötsligt högg till i foten.

– Jag trodde först det var en vass kedja som farit runt foten, men sen när jag kollade såg jag att något hade bitit mig, säger han.

Mathias och kompisarna simmade ut till en flytbrygga en bit från strandkanten. Men de hann inte svalka sig särskilt länge.

– Jag hängde på bryggan ute i vattnet med fötterna under och då kom en gädda och bet mig, säger Mathias Landström och fortsätter:

– Det kändes ungefär som knivsår.

Mathias tog sig snabbt upp på bryggan och kontrollerade sin blödande fot. Orolig över att såret behövde sys fick han avbryta badturen – och i stället bar det iväg till hälsocentralen i Älvsbyn, där vårdpersonal limmade och tejpade igen såret.

– De trodde mig inte först. De hade aldrig sett något liknande, säger han och skrattar.

Mathias satt och dinglade med benen under bryggan när han plötsligt kände en knivskarp smärta i foten. ”En gädda bet mig”, säger han.

Hur vet du att det var en gädda som bet dig?

– För det var (sår) på både under- och ovansidan av foten. De har ju många tänder, och man såg på ovansidan hur det var fullt med hål.

En vecka senare har såret nästan läkt.

– Jag hade kryckor hemma som jag använde, så jag inte skulle stödja på foten, säger han.

En sak har Mathias lärt sig att undvika framöver.

– Att inte dingla med fötterna under bryggan!

Mathias Landström, 13.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln