SMHI klass 1-varnar för Gävleborg: Risk för översvämningar

Uppdaterad 2021-07-29 | Publicerad 2021-07-28

Ett kraftigt regnoväder väntas i Gävleborg under torsdagen och SMHI går nu ut med en klass 1-varning för stora delar av länet.

Längs kusten kan det komma en klass 2-varning – med en månads nederbörd på ett halvt dygn.

– Det innebär en risk för översvämmning i källare och dagvattensystem, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SHMI.

Tidigare i veckan slog regnoväder till mot delar av södra Sverige med stora konsekvenser för samhället. I Kalmar och på Öland slogs strömmen ut efter skyfall och åska, vilket bland annat drabbade polisen. Översvämningar drabbade bland andra köpcentrum, hotell och butiker.

Nu väntas regn även längre upp i landet.

Under onsdagen har SMHI gått ut med en varning för stora regnmängder i Gävleborgs län under torsdagen. Ovädret väntas slå till som kraftigast mot länet framför allt under torsdagen, men regnet kan börja falla redan i natt.

Översvämning i Kristianstad på onsdagen.

Risk för översvämningar

I Gävleborgs inland kan det enligt prognosen falla så mycket som 35 millimeter regn under 12 timmar.

– Normalt i det här området är mellan 70 och 80 millimeter under juli månad. Så det här är en halv månads nederbörd på 12 timmar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Och längs kustlandet har SMHI gått ut med en risk för en klass 2-varning. Det här innebär enligt väderinstitutet mycket besvärligt väder med ”fara för allmänheten, med risk för stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

Längs kusten kan nederbörden bli 70 millimeter eller mer på 12 timmar, enligt Emelie Karlsson.

– Det är en risk för översvämningar i källare och dagvattensystem. Även vägar och tunnlar och undergångar. Sen beror det på var den mest nederbörd hamnar. Kommer den in över tätbebyggda områden med asfalt så får man mer problem eftersom det inte kan rinna undan, säger Emelie Karlsson.

Stora regnmängder föll i Kristianstad på onsdagen.

Prognosen osäker

Hon påpekar att prognosen är osäker eftersom man inte kan säga exakt var nederbörden kommer att falla, längre inåt landet eller ut över kusten och havet.

– Vi haft mycket regnskurar som dragit upp men det är splittrat med många mindre områden med regn och åska och det gör att det är svårt att precisera var det kommer.

Vad ska man göra om man bor i de här områdena?

– Bor man lågt är det kanske läge att se över vad man har i sin källare. Och när det har regnat ska man kanske inte ge sig ut på vägarna.

Även östra Svealand kan få en del regn i slutet av veckan. Där väntas regnet framför allt till fredagen.

Följ ämnen i artikeln