Oljejätten Shell hemlig sponsor till museiutställning om klimatförändringar

Publicerad 2021-09-06

Londons The Science Museum har slutit ett sponsoravtal med oljejätten Shell.

I avtalet framgår det att Shell sponsrar klimatutställningen ”Our future planet” mot att den inte får säga någonting som kan skada företagets rykte, avslöjar Channel 4 News.

”Inte vid något tillfälle får utställningen göra något påstående som kan skada sponsorns välvilja eller rykte”.

Så står det i det sponsoravtal som slutits mellan The Science Museum och Shell

Utställningen som hade premiär i maj och heter Our future planet och är museets stora utställning om klimatförändringarna.

En av de som varit med och arbetat med utställningen är forskaren och ekologen Emma Sayer. Hon säger till tv-kanalen att hon är chockad och besviken över att Shell sponsrat utställningen hon arbetat med. Sayer har efter avslöjandet bett om att få sitt namn borttaget.

– Jag skäms över att vara inblandad, sa hon till Channel 4.

Oljejätten Shell.

Greta Thunberg: ”Har dödat ironin”

Avslöjandet har fått stor internationell uppmärksamhet både bland forskare och aktivister. En av många som kommenterat händelsen är Greta Thunberg som skriver på Twitter:

”The “Science” Museum just killed irony (and their own reputation).”

Museet och Shell svarar ”Nödvändigt”

En talesperson från The Science Museum säger till tv-kanalen att energibolag måste ta ett större ansvar i omställningen till en miljövänligare ekonomi. De menar att det en relation med energiföretag, som Shell kan vara nödvändigt i omställningen. Tidigare i april kommenterade museets vd att de har ”redaktionell kontroll” trots sponsorpengarna från Shell.

Shell själva säger till kanalen: ”Vi respekterar museets självständighet till fullo. Det är därför en utställning om koldioxidavskiljning är viktigt och det är därför vi stöttat den. Debatt och diskussion bland de som ser detta är fundamentalt”.

Greta Thunberg.