Tegnell: munskydd passar inte i coronastrategi

TT-AFP

Publicerad 2020-06-05

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar allmänheten att bära munskydd om de befinner sig i folksamlingar på en plats där virusspridning kan förekomma.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell anser att munskydd inte passar in i den svenska coronastrategin.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger WHO chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på fredagens presskonferens.

– I områden med samhällsspridning rekommenderar vi att personer som är 60 år och äldre samt de som har bakomliggande sjukdom bör bära medicins ansiktsmask i situationer där fysisk distansering inte är möjlig.

Tre lager

WHO presenterar samtidigt nya riktlinjer för hur icke-medicinska tygmasker bör vara konstruerade och förklarar att de bör bestå minst tre lager av olika material.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar dock att munskydd och masker bara är en del av strategin att trycka tillbaka viruset. Det handlar inte om ett alternativ till social distansering eller god handhygien.

– Enbart masker kommer inte att skydda er från covid-19, varnar WHO-chefen.

– Hitta, isolera, testa och ta hand om varje fall. Spåra och sätt i karantän. Det vet vi fungerar. Det är varje lands bästa försvar mot covid-19.

Coronaviruset har enligt officiella siffror hittills smittat 6,6 miljoner personer sedan årsskiftet. Mer än 390 000 människor har avlidit till följd av viruset.

"Passar inte svensk strategi"

Anders Tegnell kommenterade under fredagskvällen WHO:s nya rekommendationer.

– Läser man hela talet ser man att det är ett väldigt försiktigt uttalande, säger han till TT.

Tegnell anser att WHO:s rekommendation innebär att användandet av munskydd kan vara en del av ett lands bredare strategi men att munskydd i sig inte löser något.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell.

Han säger också att det är viktigt att vänta på den fullständiga rapport som WHO stödjer sina uttalanden på. Men noterar också att uttalandena fokuserar på situationer där man inte kan hålla avstånd. Situationer som är sällsynta i Sverige enligt honom.

– Vi har inga allmänna tecken på stor smittspridning på svenska transportsträckor. Vi har goda kapaciteter till att kunna hålla avstånd i Sverige, säger Anders Tegnell.

– Man måste alltid vara väldigt försiktig med WHO:s uttalanden. Man kan inte plocka ut en mening utan måste se på helheten och göra en bedömning av vad de egentligen säger.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen