Transplanterade Daniel: ”Jag är inte rädd för coronaviruset”

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

Uppsalabon Daniel Ålin, 45, är hjärttransplanterad och tillhör den grupp som riskerar att bli allvarligt sjuk av coronaviruset.

Hjärt- och lungsjuka personer riskerar att drabbas extra hårt av coronaviruset.

Uppsalabon Daniel Ålin, 45, är hjärttransplanterad – men vägrar vara rädd.

– Jag har fått ett nytt liv. Jag kan inte slösa bort det på att gå runt och oroa mig. Men jag uppskattar när folk nyser i armvecken.

Enligt en studie från Kina är äldre samt personer med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, lungsjukdom och högt blodtryck överrepresenterade bland de svåraste coronafallen.

I Kina har 0,9 procent av alla smittade utan bakomliggande sjukdom dött av viruset, enligt studien. För personer med hjärt-kärlsjukdomar är dödligheten betydligt högre, och ligger på 10,5 procent.

I Sverige där viruset inte slagit till med full kraft är Folkhälsomyndigheten mer försiktig. På deras hemsida kan man bland annat läsa: Vi vet inte tillräckligt om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion av det nya coronaviruset och i vilken utsträckning dessa personer är utsatta.

För infektionskänsliga blir det ändå extra viktigt att tänka på hygien.

Daniel Ålin är medveten om att han kan tillhöra riskgruppen. När han var 29 år gammal drabbades han oväntat av en hjärtinfarkt. Han befann sig i Kongo och gjorde FN-tjänst.

– Många som har en hjärtsjukdom känner till sin situation, jag hade ingen aning, inga känningar, ingenting, berättar han.

Fick ett nytt hjärta

Men Daniel hade tur. Han fick hjälp. I sista stund flögs han till Nairobi i Kenya, opererades – och överlevde.

Efter infarkten beskriver han att livet ”rullade på” som vanligt igen. Minnet av den plötsliga sjukdomen bleknade.

Tills en dag, tretton år senare.

– Då blev jag akut sjuk. Jag säckade helt enkelt ihop. Ena dagen jobbade jag heltid, nästa var jag dödssjuk.

Och det handlade om hjärtat. Som höll på att ge upp.

Men även den här gången hade Daniel tur – tack vare att en person med samma blodgrupp valt donera sina organ.

Daniel hamnade snart på transplantationslistan, han fick sitt nya hjärta 2016 och säger att han mått bra sen dess.

– Jag jobbar och har det bra, men jag vet att jag har ett försvagat immunförsvar och att jag riskerar att bli sjukare än andra om jag får en infektion.

Tänker inte åka till Italien

Nu när coronaviruset sveper över världen hör han till dem som behöver vara extra försiktig.

– Jag är inte rädd för viruset, det är jag inte. Jag går till gymmet och jag går till affären. Men man kan säga så här: Jag tänker inte åka till norra Italien på semester, och jag uppskattar när folk tvättar händerna och nyser i armvecken.

Om situationen skulle förvärras kanske han behöver tänka om men i det längsta vill Daniel arbeta och leva som vanligt.

– Jag har fått en andra chans tack vare mitt nya hjärta. Jag tänker inte slösa bort mitt liv på att gå omkring och vara rädd. Däremot hoppas jag att folk fortsätter att tänka på det här med handhygien. Det borde folk göra jämt, förresten. Inte bara i coronatider. Det går inte alltid att se på människor att de är sjuka eller extra infektionskänsliga.