Expert: Det virtuella kalifatet finns kvar

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2019-03-23

SDF:s flagga vajar från ett tak i al-Baghuz.

IS sista fysiska utpost i Syrien må ha fallit. Men det betyder inte att terrororganisationen har dragit sin sista suck, anser experter.

Att bekämpa ideologin, som ständigt riskerar att locka nya anhängare, är ingen lätt uppgift och grogrunden för extrema rörelser finns fortfarande kvar.

Enligt den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen har IS besegrats i syriska al-Baghuz, IS sista fäste.

– Nu kan vi förmoda att det fysiska så kallade kalifatet har tappat sin sista lilla landficka, till skillnad från när Trump för flera veckor sedan deklarerade att IS var till 100 procent besegrat, vilket inte stämde, säger Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Virtuella kalifatet verksamt

Men hon poängterar samtidigt att detta inte betyder att hotet från terrorgruppen är borta. Många av de som stridit för IS befinner sig fortfarande på fri fot runtom i regionen samtidigt som tankarna och idéerna lever vidare.

– Det virtuella kalifatet är fortfarande verksamt, det här är en ideologi som har spridits via nätet genom en väldigt avancerad webbhantering som fortfarande finns kvar. Och dessutom har de celler som redan nu är aktiva i Irak, samt i landfickor i krigsdrabbade länder som Afghanistan, Jemen, Libyen samt på Sinai och i Sahel.

– IS ideologi finns kvar och att bekämpa den är som processen att avnazifiera efter andra världskriget – som pågår ännu. Det handlar om olika hatideologier som kräver väldigt omfattande åtgärder för att kunna bekämpas i grunden.

Instabiliteten ger grogrund

Även Aron Lund, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, pekar på de många svårigheter som återstår.

– Redan för ett antal veckor sedan bestod det så kallade kalifatet inte av mer än skyttegravar och några tält. Att man nu slutligen har förlorat även det innebär ingen fundamental förändring av vad IS är och hur organisationen fungerar, säger han.

Instabilitet är en betydande faktor för extrema grupper som vill växa eller omgruppera sig, säger Lund och ger exempel på hur sådana grupperingar vunnit inflytande och territorium i länder som Afghanistan, Somalia och Syrien till följd av att staten inte haft kontroll över sina områden.

– Om krig, oro och maktvakuum även framöver kommer att vara dominerande inslag i regionen samtidigt som de sekteristiska striderna mellan sunni- och shiamuslimer fortsätter, då får man nog räkna med att IS eller någon variant av organisationen kommer att finnas kvar i bakgrunden.

Problemen finns kvar

Enligt Bitte Hammargren finns en betydande del av de grundläggande problem som uppstod efter USA:s invasion av Irak fortfarande kvar, bland annat missnöjet hos de många sunniaraber som förlorade sina positioner när Saddam Husseins regim föll. Bland förlorarna fanns den irakiska armén med hundratusentals soldater, som upplöstes.

I denna grupp ingick även elitstyrkor som satt på mycket kunskap, något som IS kunde utnyttja när flera tidigare officerare anslöt sig till terrororganisationen. Om man inte försöker hantera den sortens missnöje som ännu finns kvar, kan det få ödesdigra konsekvenser, varnar Hammargren.

– Bush stod i maj 2003 på det amerikanska hangarfartyget Abraham Lincoln och utropade "mission accomplished". Alla vet vad som hände efteråt: Att vaggan för både IS och dess föregångare, al-Zarqawis terrorgrupp, stod i Irak.