Smittskyddschef stoppas från att vittna

TT-Reuters

Publicerad 2020-05-02

Smittskyddschefen Anthony Fauci på en presskonferens tillsammans med USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Ett utskott i USA:s kongress hade kallat smittskyddschefen Anthony Fauci att vittna om Vita husets coronavirusåtgärder. Men president Donald Trumps regering blockerar vittnesmålet. "Kontraproduktivt", är beskedet från Vita huset.

Önskemålet från representanthusets anslagsutskott, som granskar regeringens utgifter, var att Fauci skulle vittna i veckan, den 6 maj. Men det sätter Vita huset stopp för, med motiveringen att virusutbrottet kräver smittskyddschefens odelade uppmärksamhet.

"Medan Trumpregeringen fortsätter med sitt breda svar på covid-19, inklusive att på ett säkert sätt öppna upp USA igen och påskynda vaccinutveckling, så är det kontraproduktivt att samma personer som är involverade i dessa ansträngningar ska inställa sig för kongressförhör", säger Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande, och tillägger:

"Vi är fast beslutna att samarbeta med kongressen för att erbjuda vittnesmål när tidpunkten är rätt."

Anslagsutskottet domineras, liksom representanthuset i dess helhet, av Demokratiska partiet och dess granskning följer på uppmaningar från tongivande partiföreträdare – som representanthusets talman Nancy Pelosi – om att utreda Vita husets hantering av pandemin.

Dock tycks det som att smittskyddschefen Fauci faktiskt ska vittna om virusbekämpningen, rapporterar CNN , men då inför den av Republikanerna dominerade senatens hälsoutskott, dit han kallats den 12 maj.

ANNONS