Hundratals kan ha hepatit C utan att veta det

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Forskare har hittat 1 180 möjliga fall där personer kan ha smittats av hepatit C via blodtransfusion. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Forskare har hittat 1 180 möjliga fall där personer kan ha smittats av hepatit C via blodtransfusion. Arkivbild.

Svenska forskare har hittat närmare 1 200 fall där personer kan ha fått hepatit C genom blodtransfusion mellan 1960 och 1990, rapporterar Dagens Medicin.

Forskarna har använt databaser över blodtransfusioner och data om smittade från Folkhälsomyndighetens system Sminet. Det handlar om 1 180 nu levande personer som sannolikt fått smittat blod mellan 1960 och 1990.

Forskaren Gustaf Edgren vid Karolinska institutet tror att man bland dessa kan komma att identifiera hundratals personer som bär på smittan. Alla de 1 180 personerna behöver dock inte bära på hepatit C – till exempel kan blodgivaren ha smittats med hepatit C först efter blodgivningen, så att det mottagna blodet aldrig var smittat.

Personerna som man har identifierat ska nu kontaktas av smittskyddsläkare i regionerna och erbjudas testning inom ramen för en forskningsstudie. Visar det sig att de fått hepatit C via blodtransfusion har de rätt till behandling samt ersättning för vårdskada.

– Vi kan inte säga tvärsäkert hur många av de här som är smittade. Men vi tycker att vi har tillräcklig fog för att man borde kontakta och erbjuda dem provtagning, säger Gustaf Edgren till Dagens Medicin.

Svenska blodgivare började rutinmässigt testas för hepatit C 1990 när man upptäckte viruset.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig formulering om vilka som eventuellt kan vara smittade.

Publicerad: