Efter sorgen – nu är honan dräktig igen

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:

NYHETER

Späckhuggaren Tahlequah är dräktig igen. Honan, som för två år sedan blev en världsnyhet när hon vägrade släppa taget om sin döda unge, ska snart kalva och båtförare uppmanas visa respekt.

– Hjälp de sårbara valarna och ge de extra utrymme, skriver organisationen SR3 på Facebook.

Forskare i den amerikanska delstaten Washington gjorde upptäckten på drönarbilder. De har studerat tre späckhuggarflockar utanför Seattle där Tahlequah är en av flera havande honor.

– Tahlequah, J35, är dräktig igen, skriver forskningsorganisationen SR3 på Facebook.

Blev världsnyhet

För nästan exakt två år sedan blev Tahlequahs sorg en följetong. I sjutton dagar simmade späckhuggarhonan över 160 mil med sin döda kalv innan hon lät den sjunka. Ungen hade dött bara minuter efter födseln.

Händelsen uppmärksammades över hela världen och många uttryckte medlidande för den sörjande modern, som visade en uthållighet utan motstycke.

– Vi har sett modervalar som burit sina döda bebisar i några timmar eller dagar, men det här är ett nytt rekord, sa Ken Balcomb, forskare på  Centre for Whale Research, vid tidpunkten för händelsen.

Båtförare uppmanas hålla avstånd

Trots glädjebeskedet är det inte säkert att det blir ett lyckligt slut den här gången heller. Majoriteten av graviditeterna hos späckhuggare i området slutar i missfall, skriver Seattle Times och hänvisar till forskare vid universitetet i Washington.

Forskarna studerar de runt 72 valar som lever i vattnen utanför Seattles kust i norra Stilla havet, och brist på föda uppges vara den största anledningen till valarnas reproduktionssvårigheter.

Dessutom stressas djuren av båtlivet och fiskeriet som pågår i området, och därför uppmanas båtar att hålla sig på avstånd.

– Varenda båtförare kan hjälpa dessa sårbara valar genom att ge de extra utrymme, skriver organisationen SR3.

Publicerad: