Ivo granskar äldreboenden i hela Sverige

TT

Publicerad 2020-04-16

Äldreboenden över hela landet ingår i en särskild tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om coronaläget.

Ett syfte är att dra nytta av erfarenheter från verksamheter som lyckats stoppa spridning av smitta.

Tillsynen kommer att ske digitalt eller via telefon och inte på plats på grund av smittrisken, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det handlar om en tillsyn om hur verksamheterna hanterar basala hygienrutiner och hur de hindrar fortsatt smittspridning ifall de har fått in den på sina verksamheter, och också vad de har gjort som lyckats med att inte få in smittan, säger enhetschef Anette Nilsson på IVO till TT.

Landet runt

IVO ska tala med de ansvariga personerna och försöka skapa sig en bild av läget. Det är oklart hur många äldreboenden som blir kontaktade, men kartläggningen kommer att täcka alla delar av Sverige.

– Vi hoppas kunna bidra till en minska smittspridning här och nu, säger Anette Nilsson.

Frågorna från IVO handlar bland annat om hur verksamheterna hanterar personal och skyddsutrustning och om de har tillgång till den materiel de behöver.

Goda exempel

Informationsutbytet blir dubbelriktat. IVO har redan inlett en pilottillsyn i Stockholm och Sörmland som haft stor smittspridning. Erfarenheter därifrån kan komma till nytta för andra regioner som ligger efter i smittans utbredning.

– Vi vill vara med att sprida sådana goda exempel till äldreverksamheter till andra delar av landet. Det är precis det vi hoppas på.

Anette Nilsson pekar på hur verksamheter har förstärkt hygienrutiner, utbildat personal och skaffat fram adekvat utrustning.

– En framgångsfaktor som lyfts fram, när personalen uttrycker oro kring smittorisker, är hur viktigt det är med närvarande ledare på plats i verksamheterna.