Skurup

Rektor som kritiserade slöjförbud stängs av

Av: 

TT

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup. Arkivbild.
Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan i Skurup. Arkivbild.

NYHETER

Skurupsrektorn Mattias Liedholm, som hårt kritiserat kommunens beslut att införa slöjförbud i skolan, har blivit arbetsbefriad med lön.

Nu utreds rektorn för "allvarliga brister i ledarskap".

I december beslutade kommunfullmäktige i enlighet med en SD-motion att införa förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal.

Rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan vägrade och fick stöd av Skolverket, som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten.

Ärendet ska prövas i förvaltningsrätten. Debatten har rasat i medierna, och under påsklovet fick rektorn besked om att han är arbetsbefriad till vidare, rapporterar Dagens Nyheter.

Utredning pågår

Enligt kommunens chef för skol- och utbildningsförvaltningen, Anders Grundberg, handlar avstängningen om andra saker.

– Det är så att skolledarförbundet som företräder rektorn har begärt en förhandling med oss utifrån en utredning som pågår, den förhandlingen kommer inledas i veckan, säger han till TT och fortsätter:

– Det enda jag kan säga om utredningen är att det inte handlar om slöjförbudet eller agerandet i detta.

Åsa Ekblad, ordförande i skol- och utbildningsutskottet i Skurup, uppger å sin sida att utredningen rör "allvarliga brister rörande ledarskapet på Prästamosseskolan" – men att man från politiskt håll inte är inblandad.

– Politiken har inte med det att göra, vi varken anställer eller avskedar, säger hon till TT.

Arbetsbefriad via sms

Rektorns fackliga företrädare, ombudsman Britt Sundström på fackförbundet Skolledarna, säger till Dagens Nyheter att hon hittills bara fått veta att kommunen utreder anklagelser mot rektorn som man ser allvarligt på. Dessa har dock, enligt henne, inte presenterats ordentligt ännu.

Själv uppger Mattias Liedholm att han informerats om att han är arbetsbefriad via ett sms från förvaltningschefen i kommunen, som han kontaktat då han märkte att hans mejl inte längre fungerade.

"Jag har inte fått någon information om något annat än att jag är avstängd och att förhandling pågår", skriver rektorn i ett sms till TT.

Förhandlingen rörande rektorn ska enligt förvaltningschefen inledas under onsdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Skurup om slöjförbud: ”Strider inte mot lagen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skurup

Skola & utbildning

Slöjförbud