Malmös idé om att införa ”grundskolepedagoger” får stark kritik

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att få bukt med lärarbristen vill Malmö stad att obehöriga lärare ska kunna bli ”grundskolepedagoger.”

Ett sätt att öka kompetensen hos personalen, hävdar grundskolenämnden.

Ett sätt att riskera läraryrkets status, menar Men Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund (LR).

Precis som övriga Sverige är bristen på lärare akut i Malmö. Allt fler obehöriga lärare fyller numer tomrummet, men i dag får de enligt skollagen bara anställas ett år i taget.

Det vill kommunstyret i Malmö nu försöka ändra på genom att ge titeln ”grundskolepedagog” till obehöriga lärare som parallellt med jobbet i klassrummet också arbetar för att skaffa sig lärarbehörighet.

Enligt Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund (LR) är det helt fel väg att gå. Hon menar att Malmö stad i stället borde satsa på att bli en mer attraktiv arbetsgivare för behöriga lärare. Malmö stads idé är kortsiktig, menar hon.

Eftersom det är lagstadgat vem som får anställas som lärare kan Malmö stad inte själva besluta om att införa en ny yrkesroll. Kommunen ansöker nu därför om tillstånd hos Utbildningsdepartementet.

- I en snabbt växande stad och tillväxtmotor som Malmö måste vi kunna matcha med högkvalitativ utbildning – både för våra grundskoleelever och blivande lärare. Införandet av grundskolepedagoger är en av många viktiga insatser för att öka andelen behöriga lärare och därmed likvärdigheten och tryggheten ute på skolorna, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE