Aktivisternas drastiska metoder: Söker upp makthavare i hemmet

Polis har larmats till Bernie Sanders-supportern Maria Estradas aktioner

Uppdaterad 2020-03-04 | Publicerad 2020-03-03

LOS ANGELES. När hon tycker att politiker, topptjänstemän och höga chefer smiter från sitt ansvar tar Maria Estrada till drastiska metoder.

Aktivisten och Bernie Sanders-supportern ställer sig utanför deras hem nattetid – och ropar ut sitt budskap i en megafon.

– Jag är helt likgiltig inför om någon blir skrämd.

Maria Estrada har en sjal runt huvudet och en svart megafon i handen. Tillsammans med några anhängare går hon av och an i mörkret framför delstatssekreteraren Alex Padillas hus.

En man lyser med en stark ficklampa mot fasaden samtidigt som Estrada tar till orda.

– Jag är här eftersom jag är orolig över primärvalen. Vi vill inte ha en upprepning av valet 2016, säger hon i megafonen.

– Vi vill säkerställa att de här valen blir rättvisa och transparenta.

Maria Estrada har genomfört en rad liknande aktioner under den senaste veckan. William McCurdy, ordförande för Demokraterna i Nevada, har fått besök. Det har Kalifornien-kollegan Rusty Hicks också.

– Om jag måste ta mig hem till dem för att få svar så kommer jag göra det, säger aktivisten Maria Estrada.

Maria har sänt flera av protesterna live på sin Facebooksida.

– Alla som jag väljer att konfrontera så här har jag först försökt få kontakt med via telefon, mejl eller genom besök på deras kontor.

– Om jag måste ta mig hem till dem för att få svar så kommer jag göra det. Och väldigt många människor tackar mig för mina insatser.

Planerar fler protester

När Aftonbladet träffar Maria Estrada i Lakewood i södra Los Angeles håller hon på att förbereda sig för en ny nattlig aktion. Men mot vem den kommer att rikta sig är hemligt.

– Det säger jag inte. Oftast får inte ens de som ska följa med veta var vi ska förrän precis innan.

I bakluckan på bilen har Maria inte bara den svarta megafonen och några kraftfulla ficklampor. Här finns också skyltar med hennes namn och texten ”För folket”. Maria kandiderar till Kaliforniens delstatsparlament. Det valet avgörs, precis som ett otal andra, på Supertisdagen den 3 mars.

– Jag vill sitta i parlamentet för att jag vill ta tillbaka makten till mitt distrikt och människorna som bor i det. Jag vill vara en röst för dem som aldrig blir hörda.

Maria Estrada kandiderar till delstatsparlementet i Kalifornien för andra gången.

”De vill inte att Bernie Sanders vinner”

I bilen har Maria Estrada också material från presidentkandidaten Bernie Sanders kampanj. Maria är en övertygad supporter, men hon förnekar att hembesöken med megafonen har något att göra med hennes engagemang för senatorn.

– Flera tidningar har beskrivit det som att vi är en grupp Bernie-fans som stör folk i deras hem. De skriver bara så för att svärta ner Sanders. Min aktivism rör frågor som är större än en enskild presidentkampanj.

Samtidigt anser hon att den favorittippade 78-åringen är det tydligaste offret för ett ”stulet val”.

– Det var så mycket som gick fel 2016, säger hon, och listar problem som sträcker sig från trasiga röstningsmaskiner till Demokraternas partistruktur.

– Det demokratiska etablissemanget vill inte att Bernie Sanders vinner, eftersom hans politik är ett hot mot alla eliter. De vill hellre att Trump segrar en gång till.

Sanders tar avstånd: Oacceptabelt

Polisen har ryckt ut flera gånger till Maria Estradas aktioner. Hon menar dock att protesterna är lagliga.

Sanders kampanj har tagit avstånd från aktivisterna med kraftfulla ordalag.

– Det här beteendet är helt oacceptabelt. Ingen som beter sig såhär är en del av vår rörelse, sa den seniora rådgivaren Jeff Weaver, efter att ha sett en av filmerna på Facebook.

Vad säger du till dem som menar att du ägnar dig åt att hota och skrämma folk?

– Jag bryr mig faktiskt inte om det, säger Maria Estrada.

– Det är många som pratar om att det behövs en revolution. Den kommer inte att komma om vi bara är artiga och skriver saker på sociala medier. Vi måste sätta press på de mäktiga människorna för att få dem att ändra sig.

 

Marias baklucka är full av kampanjmaterial. Både hennes eget och presidentkandidaten Bernie Sanders.

PODD Allt du behöver veta om ”supertisdagen”

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om nästa steg i det amerikanska primärvalet med Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen