Uppgifter: Trump backar om Parisavtalet

Uppdaterad 2017-09-17 | Publicerad 2017-09-16

President Donald Trump kan vara på väg att backa om klimatavtalet från Paris.

USA kan tänka sig att stanna – om villkoren ändras.

– De vill inte omförhandla parisavtalet, men de vill se över villkoren för sitt engagemang i avtalet, säger EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete på ett klimatmöte i kanadensiska Montreal på lördagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA:s president Donald Trump.

Uppgifterna innebär att Donald Trump – som i juni meddelade att han ämnar lämna överenskommelsen – vänder om Parisavtalet.

Beskedet kommer under ett klimatmöte i Montreal i Kanada, där representanter från 30 länder samlats i helgen för att diskutera hur arbetet med klimatavtalet ska fortsätta utan amerikansk medverkan.

Med på mötet finns en amerikansk observatör och enligt EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete har USA plötsligt signalerat att man kanske blir kvar i Parisavtalet.

– De vill inte omförhandla parisavtalet, men de vill se över villkoren för sitt engagemang i avtalet, säger kommissionären, enligt AFP.

Vita huset: Har inte ändrat oss

Enligt Miguel Arias Canete ska saken diskuteras vidare med USA:s representanter i nästa vecka vid sidan om sammanträdet i FN:s generalförsamling. Detta för att ”bedöma USA verkliga position” i klimatfrågan.

– Det här är ett budskap som skiljer sig betänkligt från det vi hört från president Trump tidigare, säger Miguel Arias Canete.

Den franske miljöministern Nicolas Hulot uppger att alla som medverkar på Montreal-mötet, inklusive USA:s observatör, är överens om att Parisavtalet är oåterkalleligt, skriver AFP.

Vita huset meddelar i ett uttalande att man inte alls ändrat sig.

”Som presidenten tydligt klargjort kommer USA lämna, om vi inte kan återvända med villkor som är mer fördelaktiga för vårt land.”

Näst största producenten

USA är världens näst största producent av växthusgaser, efter Kina. Sedan Donald Trump i juni sa att han vill bryta överenskommelsen har han kritiserats hårt.

Avtalet undertecknades av nästan alla världens länder i december 2015. Bestämmelserna ska börja gälla senast år 2020. Målet är att den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och att världens länder ska kämpa för att den ska stanna vid 1,5 grader.

Parisavtalet trädde i kraft i november 2016 och arbetet med att genomföra det pågår. Processen att lämna avtalet tar tre år.