Malins abort misslyckades – fostret levde fyra veckor efter

Uppdaterad 2020-12-07 | Publicerad 2020-12-06

Malins medicinska abort tog inte.

Men det märktes inte förrän en månad senare, när hon för säkerhets skull kontaktade sjukvården och fick se ett friskt foster i ultraljudet.

– Jag hade ju bestämt mig och tagit det här beslutet. Men när jag fick möjligheten att behålla det här barnet så kändes det hemskt.

Malin, som egentligen heter något annat, bor strax utanför Stockholm. Hon är 39 år och har tre barn. När hon blev gravid under hösten var det ganska självklart för henne att göra abort.

– Det skulle bli bäst så för alla. Det vore dumt med ett till barn, vi är mitt i en flytt och ska separera, säger hon.

I början av november gjorde hon därför en medicinsk abort, den vanligaste metoden för att avsluta en graviditet som går ut på att ta två läkemedel, ett som får graviditeten att stanna och två dagar senare ytterligare ett som sätter igång livmoderns sammandragningar och får fostret att stötas ut från kroppen.

Malin, som egentligen heter något annat, bor strax utanför Stockholm.

Ville inte belasta vården

– Efter några veckor kände jag att det kanske inte gått helt rätt till, men eftersom det är en pandemi ville jag inte belasta vården. Jag trodde att det kanske bara var hormoner som var kvar, man kan ju må dåligt några veckor senare, säger Malin och fortsätter:

– Jag kunde aldrig någonsin tro att jag fortfarande var gravid med ett levande foster. Därför trodde jag att jag kunde vänta ett tag, coronasmittan ökade och jag ville verkligen inte belasta vården.

Men allteftersom tiden gick började Malin må allt sämre. Förmiddagarna tillbringas framför toaletten och som trebarnsmamma känner hon igen symtomen. Till slut ringde hon akuten för att fråga om hon inte skulle åka in.

– Det är läskigt. Hade jag inte börjat må så där fruktansvärt dåligt och känt mig så otroligt gravid hade jag nog inte åkt in. Då hade jag kanske stått där till slut med en bebis som var för stor för att göra abort på, säger hon.

Malin, som egentligen heter något annat, bor strax utanför Stockholm.

Ångrar ultraljudet

På sjukhuset fick Malin ett bra bemötande, tycker hon själv. Men ingenting kunde ändå ha förberett henne för vad läkaren skulle säga. Barnet var friskt, hade en bra tillväxtkurva och ett hjärta som klappade på ”som det skulle”.

– Läkaren sa att det kunde vara bra om jag tittade på ultraljudet för att verkligen förstå vad som hade hänt, att fostret fortfarande levde. Det ångrar jag att jag gjorde i dag, för där såg jag armar och ben, till och med en näsa. Jag önskar kanske att jag kunde fått ett kuratorssamtal eller så, säger Malin.

På måndag ska aborten till slut fulländas. Malin fick snabbt tid för skrapning, något som bara är möjligt fram till den tredje graviditetsmånaden som Malin nu befinner sig i. En till medicinsk abort vågar hon inte gå igenom, tänk om något går fel igen och fostret fortsätter växa?

– Jag hade ju bestämt mig och tagit det här beslutet. Men nu när jag fick möjligheten att behålla det här barnet så känns det hemskt. Jag känner mig inte riktigt redo att göra skrapningen på måndag, samtidigt så måste jag göra det nu innan det blir för sent, säger hon.

 Helena Kopp- Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

Gynekolog: Extremt ovanligt

Risken att graviditeten fortsätter trots en medicinsk abort ligger på mellan 0.1 och 0.3 procent. Det säger Helena Kopp- Kallner som är gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

– Så oerhört tråkigt för patienten. Hoppas hon känner sig väl omhändertagen till slut, säger hon.

– Det är extremt ovanligt. Men det är därför vi säger till kvinnorna att göra ett graviditetstest hemma efter två till fyra veckor så man gott och väl hinner göra en ny abort, säger Helena Kopp-Kallner, gynekolog på Danderyds Sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.

– Är det positivt vill vi träffa kvinnan så fort som möjligt – pandemi eller inte. Förrän man får ett negativt graviditetstest kan man inte vara säker, säger Helena Kopp-Kallner.

Det är få graviditeter som på grund av detta blir så pass långt gångna att en abort inte längre är möjlig, säger Helena Kopp-Kallner. Men det är alltid viktigt att omedelbart kontakta kliniken om man misstänker att något inte är som det ska.

– Det är så beklagansvärt och trist när kvinnor tror att man inte ska störa. Så får det inte vara. Abortvården ska prioriteras och det har den gjorts under hela pandemin, säger hon.