Nya fynd av ovanlig salmonella hos vildsvin

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-12-02

Smittan finns hos vildsvin. Arkivbild.

En ovanlig typ av salmonella har upptäckts hos vildsvin i trakterna runt Lund samt i ett hägn med vildsvin i Sörmland.

Det handlar om Salmonella choleraesuis – samma typ som upptäcktes på en grisgård i Skåne tidigare i höstas, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande. Några fler fynd av den ovanliga salmonellan har dock inte gjorts hos tamgris.

Salmonellavarianten har inte funnits inom svensk grisuppfödning på mer än 40 år. Den kan orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris, men att människor drabbas av just denna salmonellatyp är mycket ovanligt.

"Att vi nu har fler fall av konstaterad smitta med Salmonella choleraesuis bland vildsvin på olika platser i landet är naturligtvis allvarligt. Det är mycket viktigt att den som håller tamgrisar skyddar sin besättning från alla kontakter med vildsvin", säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i pressutskicket.

De vildsvin som befann sig i hägnet i Sörmland, 14 djur, har nu avlivats.

Ett arbete med att kartlägga smittan hos landets vildsvin pågår samtidigt, och alla djur som hittas döda eller sjuka provtas. Av de 50-tal prover SVA hittills fått in för analys var fyra positiva.

Följ ämnen i artikeln