Spänd förväntan bland Malmöamerikaner inför presidentvalet

Publicerad 2020-11-03

På tisdagskvällen är det dags – då väljs vem som ska vara president i USA de kommande fyra åren.

Aftonbladet har pratat med några av de svenskamerikaner i Malmö som distansröstat i årets presidentval.

Majoriteten av de svenskamerikaner i Malmö som Aftonbladet får kontakt med röstar på Biden, men ingen av dem beskriver honom som sitt förstaval.

— Demokraterna är höger, och Republikanerna är extremhöger. Jag hade velat rösta på ett parti på vänsterskalan, men allt jag kan göra är att rösta på det som inte är lika extremt, säger Layla Ayley, som först inte tänkte rösta alls. 

– Men sånt beteende ledde oss till Trump.

Layla säger att hon inte alls har en bra känsla kring Biden, men menar att det andra alternativet är “1000 gånger värre”. Hon berättar att hon mest röstar för att få bort Trump.

— Jag är orolig att Trump ska försöka etsa sig fast vid makten eller orsaka stor skada under hans sista tid som president. Jag hoppas Biden vinner och att allt går smidigt till. Jag hoppas också att Biden kan göra något åt klimatförändringarna, han bryr sig åtminstone ett dyft om det.

Ben Gordon, som bott i Malmö sedan nio år, kommer från delstaten Colorado, där majoriteten historiskt sett röstat på Demokraterna. Även han är en lojal demokrat, säger han. Ben röstade på Biden men beskriver sin inställning till honom som försiktigt optimistisk. Han säger att Biden troligtvis bara kommer att försöka gå tillbaka till hur det var innan 2016.

– Men nu behövs en radikal förändring. Kamala Harris är något mer progressiv än Biden, jag är ett stort fan och jag donerade till hennes kampanj. Jag röstade på henne i primärvalet och tror hon skulle bli en jättebra president. Symboliken i att ha en svart kvinna som vicepresident eller president efter Trump är mycket stark.

Ben Gordon berättar att han lovade att sluta spekulera i valresultat efter valet 2016.

– Men jag tror och hoppas att Biden och Harris kommer att vinna överlägset.

Ben Gordon hoppas att de senaste fyra åren gjort att fler amerikaner insett vikten av att gå och rösta.

– Jag tror att de senaste fyra åren har varit ett uppvaknande om röstandets kraft och att det kommer ses som en positiv utveckling i historien. Men om Trump blir omvald, skulle det vara hemskt. Då tror jag att USA är bortom räddning åtminstone för de kommande 20 till 30 åren.

”Kamala är fantastisk”

Karianne Esseveld är född i Sverige men hennes pappa är från USA och hon är amerikansk medborgare. Hon röstade på Biden/Harris, men var från början en Pete Buttigieg-supporter. 

– Jag hade dock röstat för vem som helst som inte är Trump. Biden beter sig åtminstone mänskligt, och Kamala är fantastisk. Biden har ju jobbat med Obama och vet vad han gör, jag är helt okej med honom. 

– Sorgligt nog tror jag att Trump kommer att vinna, landet är helt trasigt.

Karianne ska se valet tillsammans med sin pappa eller några vänner. 

– Ett annat alternativ är att bara be, somna och hoppas att landet inte bryter ut i fullt inbördeskrig efter resultatet, säger Karianne.

”Hoppas på jordskredsseger”

En annan som röstade på Biden är Malmöbon Joel Rubenstein.

– Biden var inte mitt toppval. För andra valet i rad har jag röstat på någon som jag egentligen inte vill se som president, men med tanke på alternativet så är det ett lätt val.

Joel Rubenstein beskriver Trumpåren som en katastrof.

– Då lämnar jag ändå covid utanför det hela. Många fokuserar mycket på hur dåligt han hanterat det, men redan innan har hans fokus bara varit på att främja sig själv och sitt varumärke, på andras bekostnad. Om du inte är en heterosexuell, ekonomiskt säker, vapenälskande person med privat sjukförsäkring så bryr han sig inte ett dyft om dig.

Joel Rubenstein tror att Biden kommer att vinna.

– Jag hoppas innerligt på en jordskredsseger. Annars kommer det ge fyr till Trumps strategi av desinformation, och det riskerar att bli en långt utdragen juridisk process. Då kan klyftan växa sig ännu starkare. Jag är rädd att det kommer bli något av ett inbördeskrig, det kommer oavsett bli massa protester om det är en för liten skillnad. Har vi ett tydligt resultat med vinst för Biden strax efter valet så behöver det åtminstone inte bli värre – då behöver vi bara gå vidare.

”Biden var mitt sista val”

En annan amerikan i Malmö som är spänd inför valet är Michael Jewett från South Carolina, som är starkt kritisk till Donald Trump.

– Han är inkompetent som ledare, arrogant, barnslig, saknar moral och hans retorik delar landet. Han måste bort, säger Michael Jewett.

Enligt Michael Jewett har spänningarna i USA växt.

– Det har kokat upp under decennier. Den politiska eliten har gjort mer tjänster till företag och superrika snarare än “vanligt folk”. Man har minskat skatterna för rika avsevärt och minskat stöd till de som inte har det lika gott ställt. Nu är jättemånga skuldsatta.

– Vad som helst kan hända i detta val. Det här valet oroar mig ganska mycket. Vi har nått en “perfekt storm” av faktorer som kan leda till våld som vi inte sett på länge. Att få bort Trump är ett viktigt steg men det kommer inte vara det enda som krävs för att få tillbaka stabilitet i samhället, säger Michael Jewett.

Om Biden blir president måste han börja lyssna på unga och folk ur arbetarklassen, säger Michael Jewett.

– Annars kommer han bara bana väg för en “Trump 2.0” inför 2024, som kommer bli ännu värre.

Michael röstade på Biden i brist på andra alternativ, berättar han för Aftonbladet.

– Biden var nog ärligt talat mitt sista val bland Demokraternas kandidater. Han representerar en politik som bidragit till att öka de inkomstklyftor, kulturella ojämlikheter och rasmotsättningar som nu tär isär USA. Jag är inte nöjd med honom alls, men till slut är det bara tre alternativ: Biden, Trump eller att inte rösta. Då måste jag ändå gå och rösta på den som åtminstone kan ge tillbaka lite struktur till USA:s demokratiska institutioner och bete sig som en vuxen.

Även Malmöbon Chris Brandon såg Joe Biden som det bästa av dåliga alternativ i år.

– Jag röstade motvilligt på Biden. Jag säger ”motvilligt” då jag anser att det bland annat är hans politiska arbete som har gjort att vi är där vi är idag med Trump. Han gjorde karriär i senaten och var sedan vicepresident under en tid där Demokraternas och Republikanernas politik gled in i varandra. Politiken centrerades kring ekonomisk vinst och minskade skatter för rika.

– Jag stöttade Bernie Sanders i primärvalen, men det gick inte hela vägen. Så jag röstade till slut på Biden. Några få saker kan säkert bli bättre under hans presidentskap men generellt kommer inte så mycket att förändras under honom.

Chris Brandon beskriver tiden då Trump varit president som en katastrof.

– Det enda han åstadkommit är att sänka skatterna för rika människor, vilket har ökat klyftorna, särskilt under pandemin, säger Chris Brandon.

Vad tror du kommer hända? 

– Det verkar som att Biden kommer vinna. Jag hoppas att han vinner stort. Många är nervösa för hur Trump kommer att reagera på förlust, och för att det ska ta lång tid att räkna röster. Vi kan ha en situation där det ser ut som att Trump leder under valnatten och att Biden-rösterna sen drar ifrån när fler har räknats. Då kan Trumps supportrar känna att de bestulits på vinsten.

– Det pratas mycket om ett kommande inbördeskrig i USA men det tycker jag är överdrivet, jag tror inte att vi är i närheten av något sådant. Visst, det kan säkert bli våldsamt, men inbördeskrig tror jag inte, säger Chris Brandon.

”Trump är en amerikansk patriot”

En Malmöbo som röstat på Trump är Damjan Dukleski, som tidigare bodde i Indiana. Han berättar för Aftonbladet att detta är den första gången han röstat, och att han röstade på Trump trots att hela hans familj röstar på Demokraterna.

– Trump är inte en typisk politiker. Biden har varit i politiken så länge att jag inte riktigt vet vad han har kvar att erbjuda. Biden var ju under Obama så länge, och det enda de egentligen gjorde var Obamacare, vilket enligt mig är ett misslyckande då det inte gäller alla medborgare.

Damjan berättar att hans föräldrar inte kunde använda sig av Obamacare då det fanns en tröskel för hur mycket pengar man fick tjäna.

– Om man ska införa en sån grej får man ju göra det för alla, särskilt sjukvård som är så dyrt.

President Donald Trump under ett valkampanjsmöte i Tampa, Florida på torsdagen.

Damjan Dukleski menar också att Biden inte verkar vara i ett tillräckligt gott skick för att bli president.

– Jag har inget emot äldre personer, men Biden är nästan 80 år. När man lyssnar på honom inser man att han ibland inte vet vad han pratar om. Jag vet inte om han är fysiskt kapabel att leda ett land som USA. 

Damjan Dukleski säger att han gillar Trump eftersom han upplever honom som en president som håller vad han lovat och vad han vill göra.

– Jag tycker också att han gjort ett bra jobb med situationen som är nu, med protesterna mot polisen och tumultet som brutit ut i USA med folk som bränner byggnader och bilar, samtidigt som vissa demokrater går ut öppet och säger att de vill avfinansiera polisen. Det är ju urlöjligt. Jag menar, vad händer om någon försöker göra inbrott i ditt hus, vem ska du ringa? Inte vet jag.

– Trump är en amerikansk patriot som bryr sig om USA, han vill ha lag och ordning. Han har heller inte gått in i några krig under sin tid som president, det är ovanligt.

Damjan Dukleski.

Vad tror du kommer hända i valet?

– Det finns ju massa opinionsmätningar, men beroende på vilken tv-kanal du kollar på säger de olika. De kanaler som är för Demokraterna säger att Biden lär vinna, de som är för Republikanerna säger tvärtom. Men jag vet inte. Jag tycker ärligt talat att Trump har gjort mer än tillräckligt, han har gjort ett jättebra jobb och jag hoppas att han vinner. Ingen av kandidaterna är dålig eller elak, men jag tror att Trump klarar USA:s viktigaste jobb bättre än vad Biden skulle klara det.

Damjan Dukleski tror att det är många som inte vågar tala ut om att de röstar på Trump – kanske särskilt i Sverige – av rädsla för att bli stämplade som rasister.

– Många vill inte göra intervjuer, för det har blivit så mainstream att tänka att Trump är rasist. Ärligt talat håller jag inte med, jag tycker inte det, jag tycker han bryr sig mycket om folket i USA.

”Förstår varför folk röstar på Trump”

Cynthia Andersson, som bott i Skåne sedan femton år tillbaka och jobbar på ett Malmöbaserat företag, berättar att hon länge funderade på att rösta på Trump. Hela hennes släkt gör det, och till Aftonbladet säger hon att hon förstår varför folk röstar på Trump – men att många inte vågar prata om det.

– Hade jag röstat på Trump hade jag nog inte vågat skriva det på Facebook. Det är sällan man hör någon säga det här. Men jag kan berätta varför folk röstar för honom, för det förstår jag mycket väl.

Hon menar att många röstar på Trump eftersom han upplevs som stark och att han sätter USA i första hand – och för att han uppvisar stolthet för nationen.

– Hela det här med ”Make America Great Again”. Det är positivt att vara stolt över att vara amerikan i USA. Demokraterna som Biden och Obama uppfattas istället vilja be om ursäkt för att vara amerikaner, det är en anledning, tror jag, varför många tycker om Trump.

Hon anser att det kan vara positivt att han är affärsman i grunden och inte politiker.

– Hans kunskap och erfarenhet i affärsvärlden gör att hans ekonomiska politik är väldigt stark och bra för USA. Att Biden vill ha lite mer som en svensk modell med höjda skatter passar inte riktigt där, Trump tänker en annan ekonomi som jag tror är bättre än vad demokraterna har.

Cynthia Andersson.

Något som dock blev avgörande för Cynthia Anderssons röst var den sittande presidentens agerande vid den uppmärksammade första debatten.

– Då frågade moderatorn honom om han tar avstånd från vit makt-rörelsen, och han bara ryckte på axeln och tog inte direkt avstånd. Att ha en president som inte ens säger emot dessa onda grupper... Det påverkade mig djupt att han inte sa ifrån, säger Cynthia Andersson.

Till slut röstade Cynthia på Biden, men hela hennes familj i USA röstar på Trump. Storebrodern i familjen är kärlkirurg, och Cynthia berättar att han röstar på Trump.

– Han är en av de som skulle betala mycket mer skatt om Biden vinner, för han tjänar bra med pengar, men han har ju offrat 20 år av sitt liv för att bli en av landets få kärlkirurger, han har tagit oerhört mycket lån för detta.

Cynthia har två till bröder, en som är militär och en som är polis. Båda röstar på Trump.

– För min lillebror som är karriärmilitär är det väldigt viktigt att vi har en president som är för militären. Och min minsta lillebror är polis, han tycker att Trump är bra eftersom han fokuserar väldigt mycket på lag och ordning. Han är för polisen, och många upplever att Demokraterna snarare är emot polisen.

Detta har eggats på under årets protester mot polisvåld. Just det faktum att USA blivit ett allt mer delat land var också något som slutligen fick Cynthia att rösta på Biden.

– Jag tror att Biden vill förena, om Trump vinner kommer det bara fortsätta med “vi mot dem”.

– Sen är de också väldigt kul historiskt att vi kan ha en kvinna som vicepresident, och dessutom en kvinna som inte är vit. Jag kände att jag kan inte säga till min dotter i framtiden att det fanns en kvinnlig kandidat och att jag inte röstade på henne, säger Cynthia Andersson.

Fotnot: Fler Trump-supportrar kontaktades men ville inte ställa upp på intervju.

Följ ämnen i artikeln