M-ledaren: En attack på rättsstaten

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-07-01

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Många partiledare är förfärade över nyheten att en polisman i 30-årsåldern skjutits till döds i Biskopsgården i Göteborg. Moderatledaren Ulf Kristersson kallar det en attack på rättsstaten.

”Mina tankar går framförallt till hans familj, vänner och arbetskamrater. Men också till landets alla poliser, som dagligen arbetar nära det grova våldet”, skriver Kristersson på Facebook och fortsätter:

”Detta brutala illdåd berör och drabbar hela vårt samhälle. Polisen finns på plats i vår vardag för att upprätthålla lag och ordning, att se till att människor kan leva sina liv i fred och trygghet. Dödsskjutningen är därmed också en attack mot den demokratiska rättsstaten.”

Det dödliga våldet måste måste krossas, skriver Ulf Kristersson vidare.

”I dag handlar den om en polisman som fallit offer. Och vi tänker på honom och hans anhöriga. Men i morgon handlar detta om vilken sorts land Sverige ska vara. Dessa inhemska terrorister måste besegras.”

”Förfärlig händelse”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att det är en förfärlig händelse.

”Något som aldrig någonsin ska få hända. Mina tankar är med familjen och de anhöriga.”

Centerledaren Annie Lööf kräver åtgärder.

”Detta är en attack på hela vårt samhälle, vi måste göra mer för att trycka tillbaka gängvåldet och lagföra de skyldiga. Mina tankar är med polisens anhöriga och kollegor”, skriver hon på Twitter.

”Outsägligt tragiskt”

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, kallar det som inträffat outsägligt tragiskt.

”Det finns mycket att säga om det politiska sveket mot Sveriges trygghet i allmänhet och den respektlösa synen på svensk polis i synnerhet. Just nu går dock mina tankar till offrets familj och andra anhöriga, men också till alla poliskollegor i yttre tjänst”, skriver Åkesson.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi riktar också sina tankar till polisens anhöriga.

”Det grova våldet hotar hela basen för vårt öppna samhälle. Polisen måste ges alla förutsättningar att stoppa våldet. Inte en enda polis, inte en enda ung människa till ska behöva dö.”

Klockan 11 håller statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om dödsskjutningen.

ANNONS