Emil hade lämnat kriminaliteten – sköts till döds vid Kungens Kurva

Uppdaterad 2021-07-05 | Publicerad 2021-07-02

När Emil hade avtjänat sitt första och enda fängelsestraff bestämde han sig för att förändra sitt liv.

Han skaffade sig en utbildning och medverkade i en film för att få andra unga att inte välja ett kriminellt liv.

Men samtidigt som filmen redigerades sköts han med nio skott i en gänguppgörelse vid Kungens Kurva.

– Alla som på något sätt tar en aktiv roll vad det gäller att distribuera droger blir en del i ett system där folk faktiskt dör, säger mamma Veronica.

En epidemi verkar dra över landet. Rubriker om unga män som skjuts till döds avlöser varandra.

En 25-åring där. En 19-åring här.

Bakom varje skjuten ung man finns en familj och vänner i sorg.

Som för Emil som var 25 år då han sköts till döds. En blyg och glad kille. En omtänksam och introvert person. Lite av varje, precis som de flesta.

Han var inte den tilltänkta måltavlan den där dagen, men han körde bilen där en vän till honom, en 28-åring med kopplingar till ett kriminellt nätverk, satt. Det räckte för att han skulle hamna i korselden.

När Emil avtjänade ett straff för grovt vapenbrott började han studera. Drömmen var att starta något eget i framtiden.

”Emil kan ha blivit skjuten”

Den brutala skjutningen inträffade eftermiddagen den 18 januari 2020 på en av Sveriges mest besökta platser – Kungens kurva i Stockholm.

Bilen där Emil satt pepprades med 26 skott.

Den 28-årige mannens hustru träffades av tre skott och överlevde.

Men Emil träffades av nio.

Hans mamma Veronica fick ett sms av en vän till sonen. ”Emil kan ha blivit skjuten”, skrev han.

Hon kastade sig i bilen på väg mot Karolinska universitetssjukhuset. På väg dit ringde en polis.

Sonen var död.

Bilresan mot sjukhuset blev ett töcken. Veronica, som själv jobbar som sorgebearbetare, befann sig plötsligt på motsatt sida av skrivbordet.

– Jag fick inte se honom då, det fick jag göra först senare på rättsmedicin. Han var så fin, de hade gjort i ordning honom. Jag är glad att jag gick dit. Men det har varit en lång process, och är fortfarande, att komma till rätta med sorgen. Jag tänker på honom varje dag, säger Emils mamma.

Emils mamma Veronica märkte att sonen började förändras på gymnasiet.

”Frågade ofta om jag behövde vara orolig”

Emil växte upp i Gröndal i Stockholm. Som liten var han väldigt blyg. Blygheten blev bättre men försvann aldrig helt utan blev en del av honom.

Emil spelade fotboll och inte mycket med honom stack ut.

– Men när han började i gymnasiet märkte jag att han förändrades. Han blev tystare och mer sluten och fick nya kompisar som han inte kändes lika förtrogen med som med sina tidigare barndomsvänner, säger Veronica.

Det var troligtvis då, på yrkesutbildningen på gymnasiet som Emil senare hoppade av, som han kom i kontakt med personer från Vårby gård och sedan kriminella.

Men mamma Veronica känner inte till alla detaljer, hur mycket hon än pressade sonen var det inget han ville prata om.

– Jag frågade ofta om jag behövde vara orolig för hans del men han sa alltid nej. Nu efteråt ser jag signaler jag borde ha sett. Jag vill säga till andra i samma situation att ligga på och fortsätta fråga. Ta med dig den anhörige till en annan stad, bort från allt.

Emil var inte känd i kriminella kretsar när han 2017 greps för grovt vapenbrott, något som kom som en chock för hans familj.

Poliserna som spanade på de misstänkta, där en av dem var den 28-årige gängledaren, blev även de förvånade när Emil dök upp bland de andra.

Den där kvällen besökte han en vapengömma på vinden i ett flerfamiljshus där automatkarbiner och handgranater förvarades. Enligt domen var han där för att kontrollera att vapnen var kvar, ovetandes om att polisen bytt ut dem mot attrapper och även filmade vinden.

Polisen på plats i Kungens kurva efter dödsskjutningen.

Emil dömdes till tre års fängelse.

– Om man ska säga något positivt med fängelset så var det att Emil började studera där. Han var smart och hade lätt för att lära och han började läsa företagsekonomi och statsvetenskap. Han fick högsta betyg och tyckte det var jättekul, säger Veronica.

När Emil kom ut från fängelset verkade han förändrad. Han höll sig mer hemma och fortsatte sina studier samtidigt som han jobbade extra på kvällar.

– Jag visste att han hade en del skitkompisar kvar i sitt liv men jag visste inte digniteten på dem. Den 18 januari ifjol verkade allt som vanligt. Han skulle träffa en kompis och sedan träna, säger Veronica.

Rättegången var fruktansvärd

Kompisen han skulle träffa var den 28-årige mannen som var den egentliga måltavlan. Emils familj fick förutom att försöka smälta chocken även medverka i en stor och mediebevakad rättegång.

– Det var faktiskt en fruktansvärd upplevelse, den rättegången. De flesta sa ingen kommentar eller ljög. Och alla som var med den kvällen och sköt har inte kunnat hittas utan går fria.

Domen kan bli prejudicerande

På torsdagen dömdes Jonas El Gourari, 24, i hovrätten till livstids fängelse för skjutningen trots att han själv inte höll i vapnet. Domen kan bli prejudicerande – ett exempel på att de som medverkar i ett grovt brott kan dömas till stränga straff även om de själva inte håller i vapnet.

Veronica hoppas att domen ska förändra något.

– Att de kriminella ser att det inte är riskfritt att vara chaufför eller förvara vapen eller göra andra tjänster åt kriminella, att även det kan ge höga straff. Det kan förhoppningsvis göra att nyrekryteringen saktar ner.

Hon tror att Emil hade känt detsamma.

Innan han dog medverkade han i filmen Molly av regissören Zanyar Adami, som är en del av Arvsfondsprojektet Adda Livet och tänkt att visas i skolor för att få ungdomar att undvika droger och kriminalitet. Filmen är interaktiv där tittaren själv kan få välja slutet för att visa att de val man tar kan vara avgörande.

– Det finns ett sådant avtrubbande vad gäller våld på film, jag ville göra något som visar baksidan och konsekvenserna. Folk dör faktiskt, säger Zanyar Adami.

Filmen utspelar sig i en flådig villa, bland de unga som köper de droger som kriminella skjuts till döds för.

Regissören Zanyar Adami fick ett tips om Emil.

Fick tips om Emil

En villa som även den är en brottsplats på samma sätt som källarförrådet i förorten där drogerna förvaras. Den stora skillnaden mellan de som köper och de som säljer är dock klass. Klass och risken att dö.

Zanyar Adami fick ett tips om Emil.

– Jag fick höra att han var en person som visste mycket om den kriminella världen utan att längre vara en del av den. Han provspelade och jag blev helt förbluffad. Han var en enorm råtalang. Vi pratade om att göra något mer tillsammans, något större efteråt. Men det blev inget efteråt.

Zanyar Adami satt och klippte filmen som skulle haft premiär ifjol när han fick veta att Emil skjutits till döds.

– Jag bor i förorten Bredäng och där har man ibland sett ljus som tänts för de som skjutits till döds, men jag har aldrig personligen känt någon av dem förut. Det tog hårt, det kom nära, och fick mig på allvar att förstå att det här kan drabba vem som helst, säger han.

Filmen sköts på framtiden.

Men i våras tog Zanyar kontakt med Veronica och hon gav klartecken. Igår, samtidigt som hovrättens dom gällande Emils mördare faller, har filmen premiär på Youtube.

För Veronica och resten av Emils familj är filmen och hans medverkan i den ett bevis på att han lämnat den kriminella världen, om inte hade det snarare varit farligt att vara med i något liknande projekt.

Innan Emil mördades medverkade han i filmen Molly av regissören Zanyar Adami

Och så var Emil var stolt över sin insats, även om han kanske inte skulle uttryckt det så starkt själv.

– Han fick en bekräftelse på en förmåga som han inte visste att han hade. Det kändes viktigt att Emils död skulle få betyda något. Det enda skälet till att jag sitter här och gör den här intervjun är för att förhoppningsvis vara en del av att allt detta tar slut, säger Veronica.

Fotnot: Filmen Molly är dedikerad till Emil.